I helgen anlades fyra bränder i lika många trapphus i ett bostadsområde i Lysekil. Foto: Lysekilsbostäder
I helgen anlades fyra bränder i lika många trapphus i ett bostadsområde i Lysekil. Foto: Lysekilsbostäder

Bolagets krisdrag – efter branddåden i trapphuset

Publicerad

På en kväll anlades bränder i fyra trappuppgångar i ett och samma bostadsområde.

Boende i 34 lägenheter kunde ha mist sina hem – och nu tar bostadsbolaget till kraftiga krisåtgärder.

– Man blir förbannad, säger bostadsbolagets vd Christina Johansson.

Inom loppet av en och en halv timme i lördags kväll fick räddningstjänsten in fyra larm från Badhusberget i Lysekil. Någon eller några ska ha tänt eld på tidningar i fyra olika trapphus i bostadsområdet, i hissar eller på golven.

– Det har varit mycket rök och det har varit obehagligt för de som bor där. Vi har ventilerat ut röken. Det är otrevliga händelser, sa Mikael Gard vid räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Nu är Christina Johansson, vd för det kommunala fastighetsbolaget Lysekilsbostäder, upprörd.

– Fösta reaktionen var: Varför? Sedan blev man orolig för vad som kunde ha hänt och sedan blir man förbannad. I den ordningen. Förstår de som gjort det vad konsekvenserna hade kunnat bli om elden hade tagit sig?, undrar hon.

Christina Johansson, vd för Lysekilsbostäder, är upprörd: "Varför?"Foto: Ulf Michal/pressbild

Väktare patrullerar oftare

I de fyra fastigheterna finns totalt 32 lägenheter – och direkt efter det inträffade har Lysekilsbostäder agerat, vilket Bohusläningen tidigare skrivit om.

Väktare kommer nu patrullera extra ofta i området och entrédörrarna kommer att stängas tidigare än klockan 22 på kvällen, vilket är fallet nu.

– Vi stärker de åtgärder som vi redan jobbar med, säger Christina Johansson.

 

LÄS MER: Fyra anlagda bränder i trappuppgångar

 

Hade det inte varit enklast att ha låst entrédörrarna alltid, så att bara de med nyckel kan ta sig in?

– Det kan tyckas vara en enkel åtgärd, men vi vill agera för öppenhet och inte för en låst värld. Det är en balans i vad som är rätt och fel.

Vädjar till föräldrar

Lysekilsbostäder har sedan tidigare också startat grannsamverkan på en av gårdarna.

– Det startade vi under hösten, men nu skyndar vi på det och startar också på andra gårdar. Det är en samverkan mellan polisen, räddningstjänsten och kommunen och vi vill att alla ska bidra, säger Christina Johansson.

"Det har varit mycket rök och det har varit obehagligt för de som bor där", uppger Mikael Gard.Foto: Lysekilsbostäder

Hon uppmanar också föräldrar till ungdomarna i Lysekil att engagera sig i nattvandring.

– Polisen säger att det är viktigt med vuxna på stan och då finns det här. Det finns en utbildning om det inplanerad i vår och vi tycker det är viktigt att även de boende i Lysekil bidrar, säger hon.

Bränderna i helgen rubriceras som skadegörelse genom brand, har polisen uppgett.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER