Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bokmässan blir nu digital under krisen

Statsepidemiologen berömmer regionen.
Bokmässan i Göteborg som den brukar arrangeras, 2020 blir dock annorlunda.Foto: HANNA BRUNLÖF
Frida Edman, ansvarig för BokmässanFoto: Svante Örnberg

Bokmässan, som traditionellt arrangeras i september varje, år blir av också 2020 – trots den pågående pandemin.

Däremot i en lite otraditionell tappning.

Årets Bokmässa i Göteborg blir helt digital.

– Vi har ställt om det Bokmässan har gjort i årtionden – en fysisk Bokmässa – till något vi aldrig tidigare har prövat: En digital bildningshubb och en litteraturfestival, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan, i ett pressmeddelande.

Den digitala Bokmässan arrangeras mellan 24–27 september och kommer bestå av två delar.

Den ena är Bokmässans bildningshubb som ska pågå mellan 24 och 25 september och den andra är Bokmässans litteraturfestival som ska pågå de sista två dagarna 26 och 27 september.

– Vi har ställt om det Bokmässan har gjort i årtionden – en fysisk Bokmässa – till något vi aldrig tidigare har prövat: en digital bildningshubb och en litteraturfestival. Vi är stolta över att vi i samarbete med förlag och andra starka partners kan presentera en kraftfull satsning där vi tar ansvar för att samtalet med fokus på litteratur och bildning ska fortgå, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg, i ett pressmeddelande. 

Kommer sändas live på nätet

Det är första gången på 35 år som Bokmässan inte kan genomföras i fysisk form och i år kommer hemsidan utökas med ”Bokmässan Play”, där den som vill kommer kunna se programpunkterna. 

Dessutom kommer sändningarna visas i flera stora medier, som GT/Expressen.

– Du kommer kunna sitta hemma i din soffa och ta del av över 100 välproducerade samtal som spelas in och livesänds från studios uppbyggda på olika ställen. Vi är redan i gång med programutvecklingen och jag är glad åt att så många förlag är med oss på resan. Satsningen visar att Bokmässan och samtal där den aktuella utgivningen lyfts fram är ett viktigt kulturarrangemang, oavsett format, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan i Göteborg, i pressmeddelandet.

Programmet för de fyra dagarna är inte spikat ännu utan kommer att presenteras i slutet på augusti. Seminarierna och programpunkterna kommer att spelas in och sändas från Sverige – och Sydafrika: Stockholm, Göteborg, Malmö, Kapstaden och Johannesburg.