Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Bokmässan är en institution här i Göteborg"

Temat för årets bokmässa är yttrandefrihet.
Foto: Robin Aron
"Jag känner att det här temat ligger i tiden. Det känns aktuellt och adekvat och mässan blir en bra plattform för debatten" säger mässans vd Maria Källsson.
Foto: Robin Aron
Bland annat finns Ingemar Stenmark och Carolina Klüft på plats hos GT och Expressen under bokmässan.
Foto: Olle Sporrong

Bokmässan slår återigen upp portarna i Göteborg och väntar än en gång storpublik. Den här gången är det på temat "Yttrandefrihet".

Tillsammans med flera andra utställare finns GT och Expressen på plats.

– Bokmässan är en institution här i Göteborg. Under några magiska dagar strömmar bokälskare hit från hela landet för att inspireras, fynda eller ta chansen att träffa sin favoritförfattare, säger GT:s chefredaktör Sofia Dahlström.

Tryckfrihetsförordningen firar 250 år i Sverige och då satsar Bokmässan på yttrandefrihet som tema. På schemat finns många samtal om hur diskussioner förs och vem som får komma till tals.

"Kampen för det fria ordet pågår ständigt, särskilt i en tid då öppenhet och informationsutbyte dagligen ställs mot förtryck och näthat", så beskriver mässan själva om årets tema.

– Jag känner att det här temat ligger i tiden. Det känns aktuellt och adekvat och mässan blir en bra plattform för debatten, säger mässans vd Maria Källsson.

Vad ser du fram emot mest?

– Jag tycker att det ska bli jättespännande att lyssna till de författare som finns i Sverige via Icorn (The International Cities of Refuge Network), de som har fått sin fristad i Sverige. Jag ser fram emot att höra de berättelserna som tidigare varit tystade, säger hon.

GT på mässan

Det här året finns dessutom GT på plats på mässgolvet. Under årets bokmässa delar tidningen monter med de andra Bonnierföretagen Expressen och Dagens Nyheter.

– Det känns otroligt roligt att GT och Expressen kan erbjuda ett fullspäckat program i vår monter. Under mässans dagar kommer mässans allra mest kända namn gästa oss, säger Sofia Dahlström.

Bland annat finns Ingemar Stenmark och Carolina Klüft på plats hos GT och Expressen. Bokmässan håller på från den 22 till den 25 september.

Höjdpunkter Bokmässan

Bokmässan besöks som vanligt av flera stora profiler. Stjärnor från både litteraturens värld och utanför kommer. Ett de stora namnen är den före detta friidrottaren Carolina Klüft som numera ofta syns i tv vid stora idrottsevenemang. I "Livet är en sjukamp" delar hon med sig av händelser och tankar från sitt liv, både som idrottsstjärna och som privatperson. Hon tar öppenhjärtat upp ämnen som drivkrafter, motgångar, självkänsla och prestationsångest. Carolina Klüft har sju schemalagda samtal under lördagen och söndagen. Det sista – Mot nya mål – äger rum klockan 14.00 på söndagen.

Här är andra höjdpunkter:

Torsdag

12.00-12.45 – PEN Internationals ordförande Jennifer Clement talar.

14.00-14.45 – En författare som tänjer gränserna, Meg Rosoff.

14.00-14.45 – Livet, konsten och kärleken enligt artisten Patti Smith. Ett samtal med KG Hammar och Patti Smith.

15.00-15.20 – I "Lev lyckligare!" förklarar Stanfordforskaren Emma Seppälä hur vår oförmåga att uppnå hållbara mål hänger ihop med vanligt förekommande föreställningar om framgång.

Fredag

14.40-15.00 – Partiledaren för Fi – Gudrun Schyman – pratar om feministisk säkerhetspolitik och om den finns.

15.00-15.45 – Nobelpristagaren Herta Müller pratar om vilken plats det intellektuella livet har i en diktatur.

15.00-15.45 – "Åldern är bara en siffra" tillsammans med Marianne Rundström, Tobias Baudin och Ingmar Skoog.

16.00-16.45 – Tre decennier med litteraturvetaren och författaren Horace Engdahl.

Lördag

11.00-11.45 – "Ständigt på flykt i tanken" med Kim Thúy. Den prisade kanadensisk-vietnamesiska författaren lämnade Vietnam som båtflykting bara tio år gammal, en erfarenhet som lämnar tydliga avtryck i hennes författarskap.

14.00-14.45 – "Från nunna till skildrare av det religiösa våldets historia" med Karen Armstrong.

14.00-14.45 – "Sitter kanske styrkan i – håret?". Sofi Oksanen reder ut.

15.00-15.45 – "Familjerelationer på gott och ont" med Lisa Jewell och Mhairi McFarlane.

16.00-17.00 – Romance, är inte det bara kiosklitteratur? Simona Ahrnstedt, Lina Forss, Katerina Janouch och Maria Nilson debatterar frågan.

Söndag

13.00-13.45 – "På spaning efter mig själv" med profilerna Annika Lantz, Amanda Schulman och Hannah Widell.

13.00-13.45 – "Gardell på besök i 30 år". Det är över 30 år sedan Jonas Gardell gav ut sin första roman, 30 år sedan han satte upp sin första föreställning och 30 år sedan han blev ihop med Mark Levengood.

14.00-14.20 – Om att bokdebutera och hur man hittar sin flock på nätet, Flora Wiström och Nellie Berntsson tar tag i problemet.

14.00-14.45 – "Mot nya mål" med den före detta friidrottsstjärnan och numera tv-profilen Carolina Klüft.