Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bokmässan 2021 – här är höjdpunkterna

Camilla Läckberg är ett av namnen som kommer kunna höras under programpunkten Crimetime.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Amie Bramme Sey syns på Bokmässan under söndagen.
Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Mässan i Göteborg.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 23-26 september är det dags för årets Bokmässa, som även i år blir pandemianpassad. 

”Hybridmässan” kommer utspela sig både fysiskt och digitalt. 

Och man bjuder på en hel del nyheter.

Här är några av höjdpunkterna. 

Bokmässan kommer i år ske både på plats på Svenska Mässan i Göteborg med flera olika scener med begränsat antal platser. Men också på Bokmässan Play där man kan ta del av seminarierna på distans. 

Under de fyra dagarna kommer 650 författare, journalister, forskare och sakkunniga medverka i över 250 seminarier. 

Fokus på lusten till lärande under torsdagen

Under torsdagen och fredagen hålls det seminarium under rubriken ”Läs! Läs! Läs!”, som arrangeras av Läsrörelsen. Där står lusten till läsande och lärande i centrum. 

Bland annat kommer illustratören och författaren Linda Bondestam, Gift Blessing, rappare och ”litteraturnörd” och tidigare fotbollsspelaren Viktor Elm att medverka. 

Det är även fokus på läsningens betydelse för människan. En rad olika samtal mellan olika gäster i olika seminarium drar i gång under torsdagen och fortsätter under helgen. Bland annat kan man lyssna på Stina Wolter, Magnus Uggla, Margaux Dietz, Liv Strömquist, Emma Frans och Amina Manzoor. 

Emma Frans deltar i mässans samtalspunkt ”I Fokus”.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Även Magnus Uggla kommer delta i samtalsforumet.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressenmedarbetaren Amina Manzoor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lyssna på ALMA-pristagaren under fredagen

Fredagen är precis som torsdagen en stor branschdag på mässan. Bland annat kommer man att ha fokus på Skolspåret med diskussioner kring skolan och utbildning. 

Även maten gör entré med Tina Nordström och Josse Haamer von Hofstensom som tar besökarna in i ett skolkök och Tareq Taylor som lär ut hur man lagar grytor.

Vill man lyssna på årets ALMA-pristagare, den franska barn- och ungdomsförfattaren, Jean Claude Mourlevat, gör man det på fredag förmiddag. Då pratar han nämligen om poesins roll med journalisten Yukiko Duke.

”Crimetime” gör entré under lördagen 

På Bokmässans tredje dag är det dags för ”Crimetime”. Då samlas deckareliten med författare som Camilla Läckberg, Mari Jungstedt, Anna Jansson, Viveca Sten och Mats Strandberg.

Det finns även förinspelade samtal med världsförfattare som David Baldacci, John Grisham, Karin Slaughter och Michael Connelly. 

Nytt för i år är punkten ”Master Class” där man får lyssna på tre samtal om skrivprocessen. ”Crimetime by night” är även det en ny punkt där deckarförfattare samtalar på kvällen. 

Jan Guillou pratar på två olika scener under söndagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Viveca Sten kommer även hon att delta i ”Crimetime”.
Foto: OLLE SPORRONG
Tareq Taylor är en av kockarna som kommer prata om mat under mässan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Samtal om kärlek och rasism under sista dagen

Den sista dagen inleds med samtal om teatern under corona med Pontus Stenshäll, Lotta Lekvall, Birgitta Haglund.

Under förmiddagen pratar även Göran Greider om cancerbeskedet han fick 2019 och hur han skrivit ner historier och minnen. Mycket från barndomen. 

Seher Yilmaz, Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby möts i ett samtal om rasism. Hur man kan synliggöra och prata om rasism i Sverige och hur George Floyds död blev startskottet för en allt mer intensiv diskussion. 

Marianne Rundström håller i ett samtal mellan Jan Guillou och Stefan Jarl om arbetet, livet och att ta strid för allt det man tycker är viktigt. 

Under sista dagen kan man även lyssna på olika samtal om kärlek. Författarna Anna Lönnqvist och Birgitta Bergin pratar om hur man går vidare och skapar ett nytt liv för att sedan riva upp allt. Programledare är Ebba von Sydow. 

Hela programmet finns att ta del av på Bokmassan.se

Från förra årets Bokmässa