Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boken om Ali Khan kan bli till tv-serie

Johanna Bäckström Lerneby berättade om gängkonflikten i Göteborg i somras.
Författaren och journalisten Johanna Bäckström Lerneby har följt släkten Ali Khan i över ett decennium.
Foto: Privat / Privat
Boken ”Familjen” släpptes i maj förra året – nu kan den bli tv-serie.
Foto: Press / Press

Filmrättigheterna till boken ”Familjen” av Johanna Bäckström Lerneby har sålts till produktionsbolaget Yellow Bird.

– Boken lyfter fram nya perspektiv i debatten om parallellsamhällen och gängkriminalitet, vilket vi hoppas kunna fördjupa ännu mer i en adaption, säger bolagets Cecilia Forsberg Becker och Emelie Franc i ett pressmeddelande.

I reportageboken ”Familjen” skildrar författaren Johanna Bäckström Lerneby ena sidan av den våldsamma gängkonflikten i Göteborg.

I 14 år har hon följt familjen Ali Khan – i boken kallad Ali Asim – och i boken som släpptes i maj förra året målas en bild upp av ett släktnätverk som har stadsdelen Angered i ett järngrepp.

”Familjen” blev den mest sålda fackboken som gavs ut 2020, samma år vann Bäckström Lerneby Stora journalistpriset och nominerades till Augustpriset.

Nu har filmrättigheterna sålts till produktionsbolaget Yellow Bird.

– Familjen berättar om vad som händer när en rättsordning står mot en annan, och om den komplexa kulturkrocken som uppstår i detta. Boken lyfter fram nya perspektiv i debatten om parallellsamhällen och gängkriminalitet, vilket vi hoppas kunna fördjupa ännu mer i en adaption, säger Cecilia Forsberg Becker och Emelie Franc på Yellow Bird i ett pressmeddelande från bokförlaget Mondial.

”Spännande och högaktuell tv-serie”

GT har tidigare berättat om de blodiga sammandrabbningarna mellan Ali Khan och Backagänget. Om skottlossningar, bilbränder och vägkontroller och vittnen som räds för att delta i polisutredningar.

Nu kan alltså historien om Ali Khan bli tv-serie.

– Vi tror att Familjen har potential att bli en spännande och högaktuell tv-serie som kan nå ut till en bred publik”, säger Cecilia Forsberg Becker och Emelie Franc på Yellow Bird.

Johanna Bäckström Lerneby tror själv på berättelsen i tv-format, och ser framför sig ”en riktigt bra samtidsberättelse”.

– Deras tankar om Familjen ligger helt i linje med mina egna, säger hon om produktionsbolaget.

SE MER:

Fem kriminella nätverk i Göteborg är särskilt prioriterade i underrättelseuppgifter från polisen som GT tagit del av. Vi har kartlagt de aktuella nätverken.