Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bokar tider – försöker smita före i vaccinkön

Nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström reder ut hur man mäter effekten av de olika covid-19-vaccinen på marknaden.
I region Jönköping kan vem som helst boka tid för vaccinering – även om man inte proriteras.
Foto: LAINE NATHAN/ABACA / STELLA PICTURES/LAINE NATHAN/ABACA
”Vi ber våra invånare att respektera prioriteringen”.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I veckan har region Jönköping dragit i gång andra fasen av vaccineringen.

Men nu uppger regionen att flera som inte ingår i prioriteringsgruppen ändå har försökt boka in sig för vaccination.

– Vi ber våra invånare att respektera prioriteringen och inte skapa merarbete för personalen, säger Jonas Almgren, regionens vaccinsamordnare, i ett pressmeddelande.

Det var i veckan som fas 2 av vaccineringen påbörjades i region Jönköping.

Men det skulle inte dröja länge innan personer försökte smita före i kön.

I bokningssystemet är det möjligt för vem som helst att beställa en tid, även om man inte ingår i de aktuella prioriteringsgrupperna – något som orsakat problem för vaccinatörerna, säger samordnaren Jonas Almgren i ett pressmeddelande.

För väl på plats krävs fortfarande att man visar upp remiss eller intyg för att faktiskt få sprutan i armen.

– Vi ber våra invånare att respektera prioriteringen och inte skapa merarbete för personalen. Ålder kommer självklart att kontrolleras och gällande de övriga grupperna krävs remiss eller intyg som ska uppvisas vid vaccinationen.

Regionens uppmaning

Nu vädjar han till regioninvånarna att respektera turordningsreglerna, och inte fylla bokningstiderna bara för att komma till vårdcentralen och där nekas sin dos.

– Jag uppmanar alla som inte ingår i fas 2 att inte gå in och boka tid på webben, även om det rent tekniskt skulle vara möjligt.

Han förtydligar att ingen som inte är prioriterad kommer att få sitt vaccin, oavsett om man lyckats boka tid eller inte. 

SE MER:

”Israel är ett specialfall”.