Boisen: 5 tecken på att Göteborgsandan lever

Publicerad
 • 1Erbjöd mångmiljonlön för budgetröst

  Johan Nyhus (bilden) ska ha erbjudit Theo Papaioannou mångmiljonlön - i utbyte mot hans röst. Foto: Lennart Rehnman

  Kommunalrådet Johan Nyhus (S) är polisanmäld för att ha erbjudit Vägvalets partiledare Theo Papaioannou en mångmiljonlön som överförmyndare mot tjänsten att han röstade på rödgrönrosa budgeten i kommunfullmäktige. Theo vägrade och berättade i stället om försöket att köpa hans röst, något inte Nyhus nekade till.


 • 2Förstår inte hur det kan vara mutbrott

  Johan Nyhus förstår inte hur "ett telefonsamtal" kan vara mutbrott. Foto: Anders Ylander
  När kommunalrådet Johan Nyhus (S) blir polisanmäld för misstänkt mutbrott, förstår han inte hur i världen "ett telefonsamtal" kan vara ett mutbrott. Han pratar ju hela tiden med andra politiska partier... (Tips: Kanske har misstankar om mutbrott att göra med vilka miljonlönsersättningar man erbjuder en person för egen personlig vinning för vilken tjänst man genomför i sin roll som kommunalråd).

 • 3Uppmanar att anmäla Wannholt och Papaioannou

  Johan Nyhus (bilden) uppmanade folk att polisanmäla Wannholt och Papaioannou - vilket en privatperson gjorde. Foto: Anders Ylander
  När Johan Nyhus (S) blir polisanmäld för mutbrott blir hans direkta svar att uppmana folk att polisanmäla Martin Wannholt (M) och Theo Papaioannou (VV) för att Vägvalet röstade på Wannholt som kommunalråd (nej, det finns ingen som har påstått mer än Johan Nyhus att det ska krävts någon motprestation för personlig vinning för att Vägvalet la sina röster på Wannholt. Ändå säger Nyhus i tv-intervjuer att "... så köpte ju Theo och Vägvalet Martin Wannholt..." och uppmanar andra att polisanmäla detta.) Och ja, självklart polisanmäler en privatperson.

 • 4Höll inte med partiet - utesluts

  Martin Wannholt utesluts ur moderaterna - trots att han var den moderat i Göteborg som fick flest personkryss. Foto: Robin Aron
  Göteborgsmoderaterna hade plötsligt ingen plats till Martin Wannholt som kommunalråd i Göteborg, trots att han var den moderat i Göteborg som fick flest personkryss av väljarna. (Lex: Du skola icke häda om Västsvenska paketet och Västlänken. Och ett parti i Göteborg tycker bara en sak. Det partiledaren tycker. Att man utnyttjar sin rätt och sitt uppdrag kom kommunalråd och ansvarig politiker, i Martin Wannholts fall vice ordfrörande i trafiknämnden, till att larma om man upplever att ett mångmiljardprojekt som i högsta grad rör infrastruktur och trafik är helt fel - så gör man bara inte. Då åker man ut. På med goda minen. Håll tyst. Och håll dig till partilinjen.) Och under fredagen blev Martin Wannholt efter sin röstningskupp med Vägvalet, som ledde honom till en kommunalrådsplats ändå, utesluten ur moderaterna.

 • 5Två miljoner - för en dags arbete i månaden

  Theo Papaioannou erbjöds jobbet - om han röstade som socialdemokraterna ville. Foto: Robin Aron
  I Göteborg får tre heltidspolitiker alltså en topplön 57 660 kronor för EN dags arbete - att sitta i Överförmyndarnämnden. Det vittnar bland annat Lena Malm (S) om, som är en av överförmyndarna. Är detta en rimlig användning av skattebetalarnas pengar? Att tre personer får mer än 2 miljoner var under en mandatperiod för ett jobb som kräver en dags arbete i månaden? I Malmö får de politiker som jobbar i Överförmyndarnämnden i stället 489 kronor per möte (oftast två månaden). Inte 57 660 kronor i månaden (i Göteborg har man oftast 1 möte per månad). Det var alltså detta jobb Theo Papaioannou (VV) erbjöds för att rösta som socialdemokraterna ville. Nyhus såg ju inget problem med detta förfarande. Frågan som väcks: Innebär detta att liknande tjänster belönats såhär tidigare?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER