Bogserbåten Bohus gick på grund vid Kärringön utanför Göteborg. Foto: Sjöräddningen/Scanpix
Bogserbåten Bohus gick på grund vid Kärringön utanför Göteborg. Foto: Sjöräddningen/Scanpix

Bogserbåt på grund vid Käringön

Publicerad
Uppdaterad
Bogserbåten gick på grund i det hårda vädret utanför Göteborg.
I en dramatisk räddningsaktion vinschades fyra besättningsmän upp i en räddningshelikopter.
- 70-80 ton dieselolja riskerar att läcka ut, säger Björn Wrandel, biträdande räddningsledare.
Grundstötningen vid Kärringön berodde på ett maskinhaveri.
- Besättningen på fyra personer insåg ganska fort att det var allvarligt. Vi bestämde snabbt oss för en massiv insats med båtar och helikoptrar. Alla kom upp oskadda, säger Wrandel.
Med båten är det värre. 
- Jag tror att det är ett totalhaveri, de får nog inte bort det därifrån, säger Lasse Jonsson, vakthavande befäl hos kustbevakningen.
Väderutsikterna är inte heller positiva.
- Det kommer att bli sämre väder hela tiden och på söndag blir det uppåt 27 sekundmeter. Det är hål på skeppet och du kan inte gå ombord på det, säger Lasse Jonsson.
Nu riskerar området att drabbas av ett större oljeutsläpp.
- Båten står och hugger på grundet och det är hål i skrovet. Olja är konstaterad i vattnet. Det finns 70-80 ton dieselolja och 4 ton smörjolja som riskerar att läcka ut, säger Björn Wrandel.
- Det är hål på något sätt i en bunkertank, men hur allvarligt vet vi inte ännu. I och med att fartyget står och hugger på grundet så förvärras det hela tiden, säger Wrandel.
Wayne Seretis
Wayne Seretis

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER