Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bogere-brödernas offer hölls fångna – torterades

Här är fler av dagens inrikes-toppnyheter.
Bandidos-höjdaren Johnson Bogere åtalas.
Åtalas gör också den tidigare elitboxaren Patrick Bogere. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Tidigare OS-boxaren Patrick Bogere och hans lillebror, Bandidos-höjdaren Johnson Bogere, åtalas tillsammans med flera andra.

De misstänks för inblandning i en tortyrkidnappning där offren spärrades in och hölls fångna i ett hus i Västsverige.

Ett av offren har enligt åklagaren blivit misshandlad med bland annat ett borrverktyg.

– Någon av killarna hade en skruvdragare och borrade mig i handflatan. De försökte att borra mellan mina knogar men det gick inte, säger offret i förhör.

I början av juli slog spansk polis till ett köpcentrum i Malaga och grep två efterlysta män:

Patrick Bogere, 37, och hans lillebror Johnson Bogere, 35.

De hade då varit på flykt sedan i februari misstänkta för inblandning i en kidnappning i Floda och gripandet kunde ske efter ett samarbete mellan polisen i region Väst samt den svenska och den spanska Fast-gruppen.

Bröderna greps i Malaga i Spanien.
Bröderna greps i Malaga i Spanien.
Bröderna greps i Malaga i Spanien.

Tortyrliknande kidnappning

Och nu, ett halvår efter det inträffade, har bröderna åtalats vid Alingsås tingsrätt.

I stämningsansökan beskriver åklagaren Daniel Larsson den misstänkta kidnappningen av två män som ”särskilt hänsynslöst” och ”tortyrliknande”.

De båda offren blev, enligt åtalet inspärrade i ett hus från fredag kväll till söndag morgon. Där ska de ha blivit bundna och hållits fångna. En av männen blev, enligt åtalet, misshandlad med bland annat ett ”maskindrivet verktyg”, någon form av borrmaskin.

– Båda har fått armarna tejpade och ögonbindel, sedan har ett av offren utsatts för misshandel med bland annat en stekpanna och ett borrverktyg, säger åklagaren Daniel Larsson.

”Borrade mig i handflatan”

Ett av offren berättar i förhör hur han utsattes för tortyrliknande behandling:

– Någon av killarna hade en skruvdragare och borrade mig i handflatan. De försökte att borra mellan mina knogar men det gick inte. De borrade också i mitt knä, där har jag fyra märken. De borrade också på min vänstra arm och axel, säger han i polisförhöret.

Han säger också att han blev slagen med en stekpanna mot näsan så att han ”tuppade av”.

Två svarta tejper formade till rör i ett av rummen i huset där männen hölls fångna. Foto: Polisen / Polisen, förundersökningsprotokoll

I ett pressmeddelande skriver åklagarmyndigheten att ärendet har kopplingar till grov organiserad brottslighet till Göteborg – och att motivet är att det ena brottsoffret haft en skuld som skulle drivas in.

Teorin är att gärningsmännen tvingade honom att låna ihop pengar för att betala den. 150 000 kronor är den summa som nämns i åtalet, men åklagare Daniel Larsson menar att tanken var att de skulle få tag i mer pengar än så.

Teorin är att offren kidnappades i samband med att ett möte om skulden skulle äga rum i Göteborgsområdet.

– De blev överfallna och helt enkelt tillfångatagna. Den andre personen som är målsägande har jag uppfattat som resesällskap, han hade ingenting med skulden att göra, säger Daniel Larsson.

Bandidos-höjdare och OS-boxare

Patrick Bogere är tidigare elitboxare med bland annat flera SM-guld på meritlistan. Han har utöver det även representerat Sverige i VM, EM samt OS i Aten år 2004. Misstankarna mot honom gäller synnerligen grov misshandel samt i första hand människorov och grovt olaga tvång, i andra hand medhjälp till människorov och medhjälp till grovt olaga tvång.

Enligt åtalet var det han som tillsammans eller i samförstånd med en av de medåtalade misshandlade det ena offret med slag sparkar och borrverktyget.

Patrick Bogere deltog i OS i Aten år 2004. Foto: RICK BOWMER/AP TT NYHETSBYRÅN

Johnson Bogere har i över ett decennium varit en framträdande person inom mc-gänget Bandidos och var under en period president för Bandidos i Göteborg. Han misstänks för medhjälp till grovt olaga hot samt medhjälp till grovt olaga tvång.

Johnson Bogeres advokat säger att hans klient förnekar brott ”å det bestämdaste”.

– Han har inget med detta att göra. Det är det jag kan säga i nuläget, säger advokaten.

Också Patrick Bogere nekar till brott. GT har utan framgång sökt hans advokat.

Bandidos-dekaler och märken som polisen hittade vid husrannsakan. Foto: Polisen
Polisen hittade kläder relaterade till Bandidos i flyttlåda när de gjorde husrannsakan. Foto: Polisen
Glasskulptur med hälsning från Bandidos till Johnson Bogere. Polisen tog bilden i samband med husrannsakan. Foto: Polisen

Delar av hus sprängdes

Utöver Bogere-bröderna är det fem andra personer som åtalas i ärendet.

Åklagaren Daniel Larsson förklarar att de båda brottsoffren valt att inte längre medverka i utredningen. Han och polisen misstänker att offren kan ha skrämts till tystnad.

Efter kidnappningen sprängdes delar av ett hus som en av männen hade koppling till i luften.

– Detta tolkar vi som ett sätt att tysta brottsoffren. Det inträffade är självklart utomordentligt allvarligt, säger Daniel Larsson.

Rättegången inleds i september.