Huset rymmer totalt 29 lägenheter, 23 av dem är avsedda från studenter.Huset rymmer totalt 29 lägenheter, 23 av dem är avsedda från studenter.
Huset rymmer totalt 29 lägenheter, 23 av dem är avsedda från studenter.
I tvättstugan kommer det att finnas skåp som fräschar upp kläder som bara är lite smutsiga.I tvättstugan kommer det att finnas skåp som fräschar upp kläder som bara är lite smutsiga.
I tvättstugan kommer det att finnas skåp som fräschar upp kläder som bara är lite smutsiga.

Boendet där du tvättar som en astronaut

Publicerad

Bo i kubik, dela dusch med grannen och tvätta som en astronaut.

Nu erbjuds studenter att bo i framtidens boende på Chalmers i Göteborg – mitt i ett pågående forskningsprojekt.

– Vi söker modiga hyresgäster, säger Cecilia Lööf, kommunikationsansvarig på HSB Living Lab.

Modulhusen restes på Chalmers mark för några dagar sedan. Till sommaren flyttar studenter in i de 23 lägenheterna – som var och en är på 47 kubik.

Men det är inget vanligt boende, det är en levande forskningsmiljö.

– Tanken är att få forskning och bostadsbyggande att samverka, säger Cecilia Lööf.

Studenterna kommer att få stå ut med kringrännande forskare.

"Första gången i världshistorien"

I huset finns 2000 sensorer som bland annat mäter värme, energianvändning, hur mycket koldioxid de boende andas ut och hur många gånger kylskåpsdörren öppnas.

– Det här är första gången i världshistorien som man flyttar in forskning i ett boende. Därför är rekryteringen viktig. Vi måste ha boenden som förstår att det inte är ett hyreshus utan en forskningsmiljö där det kommer att springa forskare från världens alla hörn och mäta mycket av det du gör, säger Cecilia Lööf.

Huset har ytterligare sex lägenheter, men de är avsedda för forskare och doktorander.

De små lägenheterna har pentry, toa och sovloft. Lägenheterna är uppdelade i fyra kluster och till varje kluster hör en gemensam yta med dubbelkök, två badrum, vardagsrum och en balkong.

– Vid den egna lägenhetsdörren tar det stopp, där får man vara i fred.

Koppling till Nasa

I bottenplanet finns bland annat en tvättstuga, eller tvättstudion som den kallas i projektet.

– Jag tycker det är jättespännande. Vi har koppling till Nasa i det här projektet. De ska ju ge sig ut på en Mars-resa och där måste allt vara tokcirkulärt. Hur tvättar man exempelvis i rymden? säger Cecilia Lööf.

Lösningar med skåp som fräschar upp kläderna med frisk luft kommer att finnas och sätt att rengöra kläder utan vatten kommer att undersökas.

Fram till 9 mars kan studenter anmäla intresse för att bo i HSB Living Lab och mellan 9 och 18 mars ligger lägenheterna sökbara på Boplats. Inflyttning sker den 1 juni.

– Vi söker flexibla och sociala människor som verkligen vill delta. Resultatet av forskning och tester hoppas vi ska bli produkter och tjänster som ska få fart på utvecklingen av hållbara bostäder.

Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER