Boenden blixtöppnas för flyktingbarn

Matilda Brinck-Larsen avbröt semestern för att se till att det nya boendet i Lerum fungerar som det är tänkt.
Foto: Privat
Louise Parbring beskriver situationen som extrem och akut.
Foto: Privat

Flyktingsituationen i världen är extrem – och till Göteborg anländer 50 ensamkommande barn i veckan.

Nu akutöppnas flera boenden för att alla ska få tak över huvudet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, det har ingen, säger Matilda Brinck-Larsen, som avbrutit semestern för att organisera mottagandet.

I juni kom nästan 1 500 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Det är den högsta siffran någonsin under en enskild månad.

I Göteborg är läget kaotiskt.

Staden har tagit emot 403 barn hittills i år. 110 av dem har anlänt de två senaste veckorna – och nu tvingas man ta till drastiska åtgärder för att ge alla någonstans att bo.

– Det är en extrem uppgång som är långt högre än vad vi hade kunnat föreställa oss. Vi har en oerhört akut situation i stan att möta upp och ta hand om dem, säger Louise Parbring, tf verksamhetschef Integration i Göteborgs stad.

Har öppnat hem i Lerum

I veckan har Ekåsa internatskola i Lerum blixtöppnats för att ge plats åt några av barnen.

Matilda Brinck-Larsen, som egentligen är gruppchef på ett annat boende, har mångårig erfarenhet av flyktingmottagning. Hon har fått avbryta sin semester för att starta upp det nya hemmet.

– Vi har tillsatt ett litet kristeam för att mobilisera mottagandet av barnen som kommer. Jag har aldrig varit med om något liknande, det har ingen, säger Matilda Brinck-Larsen.

"Känner mig lite orolig"

Ytterligare två boenden ska öppnas inom kort. Sedan väntas ännu fler ungdomar.

– Häromdagen fick vi veta att vi går in i nästa antagningsgrund och vi räknar med att få minst 110 barn till de närmsta två veckorna. Antagligen fler, säger Louise Parbring.

Hur ska ni lösa det?

– Det är det vi sitter och funderar på nu. Vi har en lokal som vi med största sannolikhet kan använda, men det är ansträngande på alla fronter.

– Jag känner mig lite orolig över att vi ska få det stabilt. Vi vill inte ha stora boenden, men det måste vi ha nu. Vi vet hur man gör, men det går så fort och att det är så många på samma ställe är ett riskmoment. All personal är ny, de hinner inte få någon inskolning. Det kräver något extraordinärt av alla.

Vädjar om hjälp

Louise Parbring hoppas få hjälp av göteborgarna för att kunna lösa krisen.

– Vi kommer behöva familjer som kan ta emot dem. Och det vore jättebra med volontärer på boendena till olika aktiviteter.

Matilda Brinck-Larsen:

– Det första mottagandet är otroligt viktigt. Men vi har fått otroligt mycket hjälp utifrån av ideella krafter som skruvat möbler och varit behjälpliga oss annat som behövts. Det gör att det hela tiden känts hoppfullt.

Ensamkommande flyktingbarn till Sverige och Göteborg

# Migrationsverkets första prognos sa att 8 000 ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige i år – den siffran kommer att uppdateras.

# Hittills i år har 4 500 barn kommit till Sverige – nästan dubbelt så många som vid samma tidpunkt ifjol.

# Under juli månad kom 1 477 barn till Sverige – flest någonsin under en enskild månad.

# Göteborg har 2015 tagit emot 403 ensamkommande flyktingbarn, i huvudsak i åldrarna 14-17 år.

# På de två första veckorna i juli anländer 110 till Göteborg barn – och sammanlagt kommer minst 220 barn den här månaden.

# Barnen kommer främst från Afghanistan, Eritrea, Somalia och Syrien.