Matilda Brinck-Larsen avbröt semestern för att se till att det nya boendet i Lerum fungerar som det är tänkt. Foto: PrivatMatilda Brinck-Larsen avbröt semestern för att se till att det nya boendet i Lerum fungerar som det är tänkt. Foto: Privat
Matilda Brinck-Larsen avbröt semestern för att se till att det nya boendet i Lerum fungerar som det är tänkt. Foto: Privat
Louise Parbring beskriver situationen som extrem och akut. Foto: PrivatLouise Parbring beskriver situationen som extrem och akut. Foto: Privat
Louise Parbring beskriver situationen som extrem och akut. Foto: Privat

Boenden blixtöppnas för flyktingbarn

Publicerad

Flyktingsituationen i världen är extrem – och till Göteborg anländer 50 ensamkommande barn i veckan.

Nu akutöppnas flera boenden för att alla ska få tak över huvudet.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, det har ingen, säger Matilda Brinck-Larsen, som avbrutit semestern för att organisera mottagandet.

I juni kom nästan 1 500 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Det är den högsta siffran någonsin under en enskild månad.

I Göteborg är läget kaotiskt.

Staden har tagit emot 403 barn hittills i år. 110 av dem har anlänt de två senaste veckorna – och nu tvingas man ta till drastiska åtgärder för att ge alla någonstans att bo.

– Det är en extrem uppgång som är långt högre än vad vi hade kunnat föreställa oss. Vi har en oerhört akut situation i stan att möta upp och ta hand om dem, säger Louise Parbring, tf verksamhetschef Integration i Göteborgs stad.

Har öppnat hem i Lerum

I veckan har Ekåsa internatskola i Lerum blixtöppnats för att ge plats åt några av barnen.

Matilda Brinck-Larsen, som egentligen är gruppchef på ett annat boende, har mångårig erfarenhet av flyktingmottagning. Hon har fått avbryta sin semester för att starta upp det nya hemmet.

– Vi har tillsatt ett litet kristeam för att mobilisera mottagandet av barnen som kommer. Jag har aldrig varit med om något liknande, det har ingen, säger Matilda Brinck-Larsen.

"Känner mig lite orolig"

Ytterligare två boenden ska öppnas inom kort. Sedan väntas ännu fler ungdomar.

– Häromdagen fick vi veta att vi går in i nästa antagningsgrund och vi räknar med att få minst 110 barn till de närmsta två veckorna. Antagligen fler, säger Louise Parbring.

Hur ska ni lösa det?

– Det är det vi sitter och funderar på nu. Vi har en lokal som vi med största sannolikhet kan använda, men det är ansträngande på alla fronter.

– Jag känner mig lite orolig över att vi ska få det stabilt. Vi vill inte ha stora boenden, men det måste vi ha nu. Vi vet hur man gör, men det går så fort och att det är så många på samma ställe är ett riskmoment. All personal är ny, de hinner inte få någon inskolning. Det kräver något extraordinärt av alla.

Vädjar om hjälp

Louise Parbring hoppas få hjälp av göteborgarna för att kunna lösa krisen.

– Vi kommer behöva familjer som kan ta emot dem. Och det vore jättebra med volontärer på boendena till olika aktiviteter.

Matilda Brinck-Larsen:

– Det första mottagandet är otroligt viktigt. Men vi har fått otroligt mycket hjälp utifrån av ideella krafter som skruvat möbler och varit behjälpliga oss annat som behövts. Det gör att det hela tiden känts hoppfullt.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER