Foto: PATRIK ARLBRANDT
 Foto: PATRIK ARLBRANDT

Boende fick evakueras vid våldsam brand

Publicerad
Uppdaterad
NÖDINGE. En industrilokal i Nödinge förstördes i en våldsam brand i natt.
Boende i området har evakuerats då risken för explosioner fortsätter att vara stor under hela torsdagen.
Branden startade vid halv tio-tiden. Runt en halvtimme senare kom första explosionen.
– Det var en våldsam smäll, hela marken skakade, säger ett ögonvittne.
Det var den första gasoltuben som briserade.
Efter det slukades hela byggnaden i ett eldhav.
– Tuberna fortsätter att smälla, en efter en, säger ögonvittnet.
Räddningstjänsten spärrade av ett område om 300 meter. Snart utökades avspärrningen till 500 meter.

Farligt att försöka släcka

– Vi har inte kunnat gå in för att släcka branden, det är för farligt, säger Bo Karlsson, räddningsledare vid räddningstjänsten.
Trots det begränsades branden till den aktuella byggnaden, en stålbyggnad på 600 kvadratmeter.


Flyger som projektiler

– Men det finns acetylentuber i byggnaden, de har ännu inte smällt. De kan explodera upp till 36 timmar efter brandstarten. Och när de smäller flyger de som projektiler i luften, säger Bo Karlsson.
Sent i natt togs beslutet att evakuera familjerna i 39 bostadshus i närområdet.
De berörda tvingades ta sig till kommunhuset för att få hjälp med tillfälliga bostäder.

Evakuerade till fredagen


Ett 90-tal personer fick evakueras och flera företag drabbades av den svåra branden i lagerlokalen i Nödinge. Först vid lunchtid på fredagen beräknades de boende kunna återvända till sina hem.
Det var risken för att flaskor med acetylengas skulle explodera som gjorde att ett 300 meter stort område spärrades av. Under hela gårdagen arbetade räddningstjänsten på platsen.
- På morgonen så brann det fortfarande. Man har inte kunnat komma åt att göra en ordentlig släckning, säger Håkan Spång på Ale kommun.
Branden drabbade även kommunens centralkök som ligger innanför avspärrningen. Ingen mat kunde levereras till skolor, förskolor och äldreboenden.
På vissa skolor har barnen ombetts ta med sig matsäck till fredagens lunch.
Axel Håkansson
Axel Håkansson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER