Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bockstensmannen hotas av silverfiskar – flyttas nu

Med hjälp av kriminalteknik har modellmakaren Oscar Nilsson återskapat en kopia av hur Bockstensmannen såg ut när han dog.
Foto: CHARLOTTA SANDELIN / HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM

Sedan mer än 80 år tillbaka finns den mystiska Bockstensmannens kvarlevor utställda på Hallands kulturhistoriska museum i Varbergs fästning.

Men nästa år ska han flyttas – bland annat för att skydda honom mot skadedjur. 

– Långsprötade silverfiskar är ett generellt problem för museum, säger museichefen Cajsa Lagerkvist till HN.

Kör väg 153 österut från Varberg och sväng av vid Rolfstorp.

Kör sedan på snåriga småvägar förbi Bonnagården, Hinnagården och Flähult. Parkera därefter bilen, kliv ur den och vandra några hundra meter rätt in bland träden.

Då är du framme.

Framme vid den mosse där syskonen Thure och Gulli Johansson en sommardag 1936 gjorde en makaber upptäckt när de gick och harvade. 

Nästa år ska Bockstensmannens kvarlevor flyttas.
Foto: NIKLAS LARSSON / TT NYHETSBYRÅN

Hotas av ohyra

Det som syskonen Johansson fick syn på var det lik som blivit det mest mytomspunna i hela Norden.

Bockstensmannens lik.

– Att det är ett pålat mosslik är någonting som är helt unikt. Sägnen säger att om du är väldigt rädd för att den döde ska gå upp igen och ingenting annat hjälper, då måste du slå en ekpåle genom hjärtat på honom. Det binder personen till jorden, har antikvarie Christina Andersson-Wiking tidigare berättat för GT.

Bara några månader efter fyndet i mossen ställdes Bockstensmannen ut på museet i Varbergs fästning för första gången. Och där har han legat sedan dess.

Men nästa år ska han flyttas. Anledningen: Långsprötade silverfiskar.

Miljonnota

Bockstensmannen ska få ett större och finare rum att vila i, till glädje för besökarna. Flytten kommer samtidigt att minska risken för att Bockstensmannens unika klädedräkt ska förstöras av ohyra, rapporterar HN.

– Långsprötade silverfiskar är ett generellt problem för museum och vi måste säkerställa att vi har väldigt täta montrar. Det har vi inte nu. Viktigt är också att ha en relativ luftfuktighet på mellan 45 och 55 procent och en temperatur som inte fluktuerar så mycket, förklarar museichefen Cajsa Lagerkvist för tidningen.

Enligt HN väntas de nya montrarna kosta omkring en miljon kronor eller strax däröver och hela den nya utställningen ungefär två miljoner.

Bockstensmannen dog antagligen någon gång mellan 1350-1370, enligt Hallands kulturhistoriska museum. Med andra ord låg han i mossen i drygt 600 år innan han hittades.

LÄS OCKSÅ: Så ska mysteriet med Bockstensmannen lösas