Bobby – ett öde som berörde ett helt land

Bobbys öde berörde ett helt land.
Foto: Johan Carlen
Mamman och styvpappan påstod att Bobby försvunnit när de handlade i Göteborg. Egentligen hade han torterats till döds.
Sven Alhbin, säger att Bobby-fallet är det som satt allra djupast spår hos honom under den 45 år långa poliskarriären.
Foto: Anna Svanberg
Lärarna säger att Bobby börjat öppna upp efter att han börjat i skolan i Småland. Men en dag kom han aldrig tillbaka.
Foto: Johan Carlen
Bobby anmäldes försvunnen av sin styvpappa och mamma. Då hade han redan dött.
Foto: Johan Carlen
I den här stugan utsattes Bobby för fruktansvärd behandling innan han dog av kvävning på gården.
Foto: Mats Samuelsson
Bobby hade just lärt sig skriva sitt namn och räkna till fem när han dödades.
1 / 7

Bobby torterades långsamt till döds av sin egen mamma och styvpappa.

Därefter sänkte de ner hans kropp, invirad i kedjor, i en isvak i Lovsjön några mil från sitt hem.

Det har nu gått tio år sedan Bobbys öde berörde hela Sverige.

Bobby föddes med utvecklingsstörningen fragile-x, en adhd-liknande åkomma. Denna innebar att när han var tio år så var hans mentala ålder fyra-fem år och han var extremt skygg och rädd.

Men trots störningen hade Bobby vanliga intressen.

– Han tyckte om att cykla, promenera och gunga, har hans mamma berättat.

Den 29 januari för tio år sedan anmäldes Bobby försvunnen. Hans mamma och styvpappa befann sig då vid informationsdisken på Bäckebols köpcentrum i Göteborg. De påstod att Bobby väntade i bilen när de handlade. När de kom tillbaka till bilen skulle han ha varit försvunnen.

Polisen startade en omfattande sökoperation, där även militär deltog. Efter att ha letat efter Bobby i flera dagar började polisen ana oråd. Hans mamma och styvpappa anhölls och tillslut kunde hans mamma inte ljuga längre. Hon berättade då var hennes döda sons kropp fanns. Allteftersom uppdagades den tragiska historien om Bobbys sista månad i livet.

"Jag bad honom sluta"

Bobby bodde tillsammans med sin mamma och styvpappa på en gård i Malmbäck i norra Småland. Mamman och Bobby flyttade dit i slutet av sommaren 2005. Under våren hade mamman och styvpappan fått kontakt på en telefondejtinglinje. De pratade flera gånger varje dag.

Styvpappan berättade tidigt om sina S/M-fantasier, vilket väckte mammans nyfikenhet. När paret flyttade ihop blev deras S/M-relation allt intensivare.

– I början var vi överens men sen gick han över gränsen. Han band fast mig, piskade mig, hängde upp mig i taket, gav mig elstötar under fötterna och satte klämmor och klädnypor på min kropp. Det gjorde ont och jag bad honom sluta. Då sa han: det ska göra ont, och han fortsatte, har hon sagt.

Hon torterades med elstötar, vatten, kyla och slag under parets sadomasochistiska övningar. Ju mer hon skrek, desto mer njöt han.

Bobbys öde berörde ett helt land.
Foto: Johan Carlen

I oktober hade Bobby börjat på Handskerydsskolan i Nässjö som är en specialskola för barn med olika typer av handikapp. Det ska ha gått bra för honom. Han lärde sig skriva sitt namn och räkna till fem. Och även om hans lärare reagerade på att han pratade om sex och alkohol började han sakta men säkert öppna sig för omgivningen - men samtidigt utspelade sig fruktansvärda scener i hemmet.

Bobby torterades med dammsugare

Sista gången Bobby var i skolan var den 15 december. Då var de på äventyrsbadet i Sävsjö.

– Han tyckte det var jätteroligt. Han kunde simma med hjälp av en dyna och älskade att åka vattenrutschbana. Efteråt fick alla barnen äta korv, sa en av hans lärare i ett polisförhör.

Nästa dag sjukanmälde mamman sin son. Hon sa att han hade influensa.

Och det var nu som den försvarslösa pojken drabbats av pappans sadistiska läggning.

Mamman har berättat att det skedde nästan varje kväll, efter att de druckit mycket alkohol. Bland annat utsatte de Bobby för elstötar i fårhagen, han tejpades fast, piskades med livrem, blev slagen med tändved, fick elchocker mot könsorganet samt torterades med dammsugare. Dessutom tvingade de i honom sprit med hjälp av en tratt.

Vid ett annat tillfälle hade Bobby bajsat på sig. Styvpappan och mamman band då fast honom i sängen och tejpade fast hans nedbajsade kalsonger över ansiktet. En annan gång tejpades han huvud fast vid en stolsdyna - som var indränkt med urin.

Pojken brukade också torteras med glödhet stearin. Styvpappan och mamman band då först fast honom vid en stol. Han tvingades också dricka alkohol som hälldes ner i en tratt som tryckts ner i hans strupe.

Lärde sig dölja tårarna

Mamman gjorde bara lama försök att sätta stopp för tortyren, och ibland slog hon själv sin son.

– Han beordrade mig att vara med vid misshandeln, men jag försökte att inte slå så hårt. Då blev han arg och jag var tvungen att slå hårdare, annars skulle han straffa mig, sa hon under rättegången.

I förhör ska det ha framkommit att Bobby vädjat om att hans föräldrar skulle göra slut på hans lidande. Han ska ha sagt:

– Straffa mig då! Döda mig då! Döda mig då!

Lärarna säger att Bobby börjat öppna upp efter att han börjat i skolan i Småland. Men en dag kom han aldrig tillbaka.
Foto: Johan Carlen

Under rättegången sa mamman att det kunde vara småsaker som inträffat under dagen som kunde leda till tortyren.

– Det kunde vara en blick från Bobby eller att han skramlade med besticken vid matbordet. Min sambo tyckte att Bobby skulle ner i rang, sa hon.

Om Bobby grät behandlades han värre så han lärde sig att dölja tårarna.

Tänkte bränna upp huset

En kväll i mitten av januari slängdes Bobby ner på marken i snön utanför sitt hem. Hans mamma hade tvingats ta av honom alla kläder så han var naken. När Bobby låg där började styvpappan skyffla snö över honom tills det bara var ansiktet som syntes. Bobby lyckades ta sig loss några gånger men då trycktes han ner igen.

Efter en stund togs Bobby in i stugan. Han tejpades först fast i en stol. De ska även ha försökt värma honom vid vedspisen. Nu var Bobby mer eller mindre okontaktbar. Trots det bars han upp till sitt rum och slängdes på rygg i sin säng.

Efter en stund upptäckte styvpappan att Bobby var livlös, men de ringde inte efter ambulans. Under rättegången berättade mamman att hon gav honom hjärtmassage och att styvpappan gjorde mun-mot-mun-metoden. Men de känner ingen puls. Och i Bobbys mun hittar de en tuggad apelsinbit. Bobby hade kvävts till döds av sina egna spyor.

De lämnade den döda tioåringen i sin säng. Mamman ska ha lagt ett täcke över honom. Hon lugnade sig sedan med en whisky innan hon gick och lade sig med sin sambo.

Eftersom Bobby hade så många skador på sin kropp vågade inte paret ringa polisen. Istället började de fundera på hur de skulle göra sig av med kroppen själva. Ett alternativ var att fingera en brand i utedasset där Bobby lekt med tändstickor eller att torpet skulle brinna upp.

"Fanskapet är borta"

Till en början gömde de den döda sonen i en säck i hönshuset. Sedan bestämde de sig för att slänga i hans kropp i Lovsjön. Paret virade in Bobbys kropp i kedjor och hängde på vikter. De gjorde en vak med hjälp av motorsåg och isborr och det var däri de sänkte hans kropp.

Efteråt ska styvpappan ha sagt till Bobbys mamma:

– Nu ska vi skåla för att fanskapet är borta!

Det var därefter som paret gav sig ut på sin resa till Göteborg där de påstod att Bobby försvunnit från bilen. Men som sagt, polisen förstod att allt var lögn och två veckor senare greps paret.

I den här stugan utsattes Bobby för fruktansvärd behandling innan han dog av kvävning på gården.
Foto: Mats Samuelsson

Dåvarande chefen för länskriminalens spaningsrotel, Sven Alhbin, säger att Bobby-fallet är det som satt allra djupast spår hos honom under den 45 år långa poliskarriären.

– Jag brukar säga att det absolut är det ärende som tagit mig personligen mest. Det är det jobbigaste ärendet jag har haft att ratta ur ett känslomässigt perspektiv. Det tog oss alla som jobbade med ärendet väldigt hårt, säger Sven Alhbin, och fortsätter:

– Det är obeskrivligt än i dag, hur man kan bära sig åt så åt en helt oskyldig pojke som inte hade någon chans att försvara sig. Som egen förälder och numera också mor- och farförälder är det fortfarande fullständigt obegripligt hur människor kan bete sig så mot barn. Men det finns tyvärr människor som av olika anledningar ger sig på även barn.

"Svårt att föreställa sig"

Han säger att han aldrig kommer att glömma bilderna från torpet där Bobby hölls fången.

– Det var ett fruktansvärt ställe där pojken hade varit. Jag var aldrig där själv, utan har bara sett bilder av det. Men det var ett gammalt ödetorp med tillhörande uthus som var oerhört spartanskt inrett med allehanda snaskiga detaljer vad gäller inredningen. Jag tror det fanns porrbilder i pojkens rum och så vidare.

Mamman och styvfadern åtalades för bland annat mord, grovt olaga tvång, grov misshandel, grovt falskt larm, brott mot griftefriden och olaga frihetsberövande.

Mycket av det som framkom i åtalet byggde på mammans uppgifter. Hon påstod att hon hotats och tvingats av sin sambo och nekade till brott. Styvpappan nekade till flera av brotten, men medgav falskt larm och brott mot griftefriden.

De dömdes för grov misshandel, grovt vållande till annans död, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, brott mot griftefriden och grovt falskt larm.

I domen mot dem skrev rätten:

”Det är svårt att föreställa sig fysiska eller psykiska övergrepp mot ett barn som kan vara mer hänsynslösa än de styvpappan och mamman har utsatt Bobby för.”

Lex Bobby

Nu har det gått tio år sedan Bobby brutalt miste livet, men redan två år efter hans död trädde en lag i kraft till följd av hans fruktansvärda öde. Lex Bobby är en lag som säger att en särskild barnskyddsutredning ska genomföras om ett barn mist livet på grund av våld eller annat brott då barnet varit i behov av skydd.

Då kräver man att utredarna ska söka efter fel i det skyddsnät samhället erbjuder och lägga fram förslag på hur man kan förebygga att barn far illa. Allt för att historien inte ska upprepa sig. För att ingen ska få uppleva det som Bobby upplevde.

Mordet på Bobby

Augusti 2005: Bobbys mamma flyttar från Stenungsund till 39-åringens förfallna gård utanför Nässjö.

September: Bobby lämnar också Stenungsund och flyttar in på gården.

3 oktober: Bobby börjar på Handskerydsskolan i Nässjö - en skola som är specialiserad på utbildning av barn med psykiska funktionshinder.

15 december: Bobby och hans klasskamrater besöker äventyrsbadet i Sävsjö. Enligt personalen verkar han mycket lycklig och stabil.

16 december: Bobbys mamma ringer till skolan och påstår att han är sjuk och nog blir borta några dagar.

10 januari 2006: Skolan börjar efter jullovet - Bobbys mamma ringer och berättar att sonen fortfarande är sjuk och inte kan komma.

Mitten av januari: Bobby misstänks ha blivit mördad av styvpappan och mamman efter närmare en månads övergrepp och tortyr.

24 januari: paret hyr en släpkärra för att frakta bort och dumpa kroppen.

29 januari: styvpappan och mamman anmäler Bobby som försvunnen. De påstår att han rymt från bilen samtidigt som de var inne och handlade på en stormarknad i Göteborg.

7 februari: Bobby skulle ha besökt skolläkaren på grund av sina långa frånvaro.

14 februari: paret grips på gården utanför Nässjö.

16 februari: mamman erkänner att Bobby är död och att paret ljugit.

17 februari: parets häktas av Eksjö tingsrätt. Samma dag tar också dykare upp tioåringens kropp ur Lovsjön, några mil från hemmet.

2 maj: styvpappan och mamman åtalas för mord och en rad grova våldsbrott mot tioåringen.

9 juni 2006: Bobbys mamma och styvpappa dömdes till tio års fängelse vardera för bland annat grovt vållande till annans död. Domen överklagades.

5 september 2006: Göta hovrätt fastställde domen.

Oktober 2012: I mitten av oktober 2012 släpptes mamman och styvpappan efter sex år och åtta månader i fängelse.