Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bo, 91, ruinerades av tjuvarnas fräcka stöld

Bo Seiderstedt var hemma och fick då ett samtal. Kvinnan i andra luren sa att hon kom från hemtjänsten och ville hälsa på. Men i stället kom tre tjuvar på besök.
Foto: Robin Aron
Tjuvarna tog ut 24 000 kronor från Bos konto ur en bankomat och handlade guld för 73 049 kronor. Ligan var åtalade för 24 liknande brott, inklusive försök.
Foto: Robin Aron

91-åriga Bo trodde att hemtjänsten skulle komma på besök.

I stället kom ett gäng tjuvar hem till honom och stal tusentals kronor, hans bankomatkort och ett fickur. Efter händelsen har Bo varit orolig och utan pengar.

– Sedan detta hände har jag tappat lusten, säger han.

Det var Göteborgs-Posten som först berättade om Bo Seiderstedt, 91, som bor ensam i en lägenhet i Göteborg. Men han hör dåligt och i dag är han mycket orolig. Dessutom har Bo Seiderstedt slutat träna som han gjorde tidigare. Allt efter en händelse som inträffade den 4 augusti förra året.

– Jag hade partyn förut varje lördag, men det har jag inte haft nu. Och jag har slutat träna. Det är precis som att lusten finns där, men jag kan inte förmå mig till att sätta i gång. Sedan detta hände har jag tappat lusten, säger Bo Seiderstedt

Bo Seiderstedt var hemma och fick då ett samtal. Kvinnan i andra luren sa att hon kom från hemtjänsten och ville hälsa på. Då hans läkare tidigare hade skickat ett brev till kommunen om att det skulle komma hem någon och se hur han mådde trodde han att allt var i sin ordning.

In i lägenheten kom tre kvinnor, 41, 24 och 20 år gamla. En av dem uppehöll honom och fick honom att visa videokataloger och filmer, vilket inte tog mer än 5 minuter. Snabbt därefter drog de från lägenheten. Utanför väntade en 26-årig man, kusin med två av kvinnorna, i en bil.

"Det har varit jobbigt och jag är orolig"

Bo märkte ingenting. Men dagen efter upptäckte han att hans påse med växelpengar var borta. I påsen låg 2 340 kronor i tior. Då såg han att även andra kontanter, ett bankomatkort och ett fickur var borta. Koden till bankomatkortet var uppskriven på en lapp som var fäst på kortet.

– Jag har funderat på det här månad efter månad, det tar på psyket också. Det har varit jobbigt och jag är orolig, säger Bo Seiderstedt,

Gav sig på äldre män – lätta att lura

Tjuvarna hade efteråt tagit ut 24 000 kronor ur en bankomat och handlat guld för 73 049 kronor. Ligan var åtalade för 24 liknande brott, inklusive försök.

Alla brottsoffren var äldre män, precis som Bo. Den 20-åriga kvinnan förklarade i tingsrätten att äldre män valts ut för att de var lätta att lura. Männen hade valts ut genom sökningar på en kreditupplysningstjänst på nätet. Sökorden var förnamn som ansågs typiska för gamla män: Bo, Arne, Erik, Nils, Hjalmar.

Hamnade i ekonomisk knipa

Efter stölden har Bo inte haft mycket pengar.

– Jag hade en tandläkartid som jag var tvungen att avboka eftersom jag inte hade råd, säger Bo Seiderstedt,

Men han kommer nu få ersättning enligt domen.

– Men det tar flera månader att få någon ersättning, säger Bo Seiderstedt,