Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bluffliga ger sig på äldre – nio nya fall

Äldrebedragare härjar i trakten kring Borås.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Birgit Nilsson.Foto: Privat / Privat

Äldrebedragare härjar i Västsverige.

Genom att utge sig för att jobba för en bank, har de kommit över såväl värdesaker som kontanter. 

Under veckan har sex äldre utsatts för bluffen i Borås och under fredagen anmäldes ytterligare fyra i Härryda och Bollebygd.

– Vi jobbar stenhårt med det i nuläget, säger Emilia Holmesten, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås, till BT.

Bedrägerierna har pågått i månader – men sker nu i så intensiv takt att polisen har gått ut och varnat specifikt för brottsvågen.

Tillvägagångssättet är alltid detsamma. En man ringer upp, utger sig för att jobba på bank och hävdar att den gamlas bankkort behöver kontrolleras. Kort därpå ringer nästa ”bankrepresentant” på dörren för att göra ett hembesök.

Birgit Nilsson, 96, från Falköping är en av de som tidigare utsatts för metoden. Hon har tidigare intervjuats i GT.

– I telefon sa mannen att personen var där för att hämta mitt kort för att det skulle kontrolleras, berättade hon då.

”Har inte mått bra”

Mannen övertalade Birgit att lämna ifrån sig sitt bankkort och sin kod. Sedan berättade han att skulle gå till en bankomat och kontrollera att det inte hade hunnit försvinna några pengar.

Men han kom aldrig tillbaka.

– Jag har inte mått bra efteråt och jag mår inte bra när jag tänker på det som hänt. Man undrar hur man kunde burit sig åt så här, men polisen har sagt att jag är långt ifrån ensam, berättade Birgit i mitten av juni.

När Birgit Nilsson får höra talas om de nya fallen så säger hon:

– De som kom hem till mig sitter ju inne nu. Men det här tar aldrig slut, det kommer fortsätta så länge det finns någon att lura.

Och under veckan som gått har minst tio nya fall uppdagats. Totalt handlar det om sex fall i Borås under veckan – och under fredagen rapporterades ytterligare fyra. Ett i Bollebygd och tre i Härryda. Polisen gick ut med en varning i ett pressmeddelande under fredagseftermiddagen: 

”Polisen vill nu varna för dessa gärningsmän/brott. Det är inte osannolikt att fler brott av samma typ genomförts i området.”