Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bluffläkarens lyxliv på åldringarnas miljoner

Wardi Sanchez kunde leva ett gott liv för pengarna han lurade till sig. Foto: Polisen
I mars dömdes bedragaren Wardi Sanchez till fängelse i sex år och elva månader samt skadestånd till kvinnorna han lurat. Foto: Polisen
Wardi Sanchez. Foto: Polisen

Han bodde i ett exklusivt område i London och lade pengarna på resor – och Rolexklockor.

Pengar som han lurat till sig av äldre svenskar.

"Bluffläkaren" Wardi Sanchez, 47, ska ha kommit över mer än två miljoner kronor från dem.

– Han har haft en förkärlek till fina saker, säger Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder brott mot äldre.

Wardi Sanchez lurade äldre genom att ringa upp och utge sig för att vara läkare. Han påstod att det hade framkommit att de hade en specifik sjukdom som krävde en medicin som inte säljs i Sverige. Han begärde då att de äldre skulle skicka eller föra över pengar till honom för att han skulle ordna fram medicinen till dem. 

Men efter att pengarna förts över till Sanchez skickades aldrig någon medicin. 

Polisen har kommit fram till att han lurade till sig minst två miljoner kronor och i slutet på mars dömdes "bluffläkaren" till fängelse i sex år och elva månader för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri. 

– I de ärenden som tas upp av utredningen handlar det sammanlagt om den summan. Men vi har kommit fram till att det finns ett stort mörkertal. Det är många offer som lurats men som aldrig gjort någon anmälan, säger poliskommissarie Håkan Karlsson, som har varit med i utredningen av fallet.

 

LÄS MER: "Bluffläkaren" har fått sitt straff – döms till fängelse 

Wardi Sanchez lurade äldre kvinnor genom att ringa upp dem och påstå sig vara läkare. Foto: Polisen

"Det kostar att bo i London" 

Enligt polisens förundersökning har Sanchez haft flera bankkonton i olika länder kopplade till sig. För pengarna har han levt ett liv i lyx. Han och familjen har varit skrivna på en adress i London belägen i ett område med bostadsrätter i mångmiljonklassen. Där ska han ha levt tillsammans med sin fru och deras gemensamma son i en lägenhet bestående av tre rum och kök.

– Han har haft höga boendekostnader. Jag kan inte gå in på det i detalj, men om jag säger så här, det kostar att bo i London,  säger Håkan Karlsson.

Något annat som har intresserat Sanchez är dyra bilar, resor och statusprylar. I förhör erkänner han att han rest runt i Europa och Sydafrika samt att han står som ägare till två bilar av märket Mercedes. 

– Han har haft en förkärlek till fina saker, som exempelvis Rolexklockor. Då går ju pengarna åt ganska fort, säger Håkan Karlsson. 

 

LÄS MER: Bluffläkare greps i England – lurade hundratals äldre 

 

Men Sanchez använde inte bara de äldre kvinnornas pengar för att ha råd med sina dyra vanor. Han var ensam försörjare till hushållet då hans maka var hemmafru. Enligt polisens förundersökning har han även lyckats lura till sig olika bidrag från den engelska staten på omkring 1 100 pund i månaden, vilket motsvarar ungefär 13 000 svenska kronor.

Planerar att överklaga

Han ska också betala skadestånd till bland annat de utsatta kvinnorna och ett par berörda banker på totalt två miljoner kronor. 

Men Sanchez anser sig fortfarande vara oskyldig. Han och hans advokat Henrik Thysselius planerar nu att överklaga domen.

– Min klient vill överklaga domen. Vi anser att det finns goda grunder till att låta hovrätten ta upp fallet, säger han, säger Henrik Thysselius.

Viola Ericsson, 94, lurade bedragaren Sanchez genom att spela med i hans lurendrejeri och sedan larma polisen. Foto: SANNA EKSTEDT-LARSSON / SVERIGES RADIO

Polisen varnar: Se upp för bedragare som Sanchez

Viola Ericsson hjälpte polisen att sätta dit Sanchez i fjol.

– Jag tycker inte själv att jag gjorde någon särskilt stor insats, men jag är glad att det hjälpte polisen att få fast honom. 

Hon berättar att hon är glad att han fick sin dom. 

– Jag hoppas verkligen att de kvinnor som blivit lurade på pengar kan få tillbaka dem nu på något sätt.

Håkan Karlsson håller med och råder framför allt äldre att se upp för bedragare som Sanchez.

– Det går inte till på det här viset. Riktiga läkare tar aldrig kontakt med patienter på ett sådant här sätt. Får man ett liknande samtal ska man ta kontakt med en anhörig, be att få ringa upp och på något sätt försöka kolla upp personen som har ringt.

– Man betalar aldrig för medicin i förskott, tillägger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!