Wardi Sanchez kunde leva ett gott liv för pengarna han lurade till sig. Foto: PolisenWardi Sanchez kunde leva ett gott liv för pengarna han lurade till sig. Foto: Polisen
Wardi Sanchez kunde leva ett gott liv för pengarna han lurade till sig.  Foto: Polisen
I mars dömdes bedragaren Wardi Sanchez till fängelse i sex år och elva månader samt skadestånd till kvinnorna han lurat. Foto: PolisenI mars dömdes bedragaren Wardi Sanchez till fängelse i sex år och elva månader samt skadestånd till kvinnorna han lurat. Foto: Polisen
I mars dömdes bedragaren Wardi Sanchez till fängelse i sex år och elva månader samt skadestånd till kvinnorna han lurat. Foto: Polisen
Wardi Sanchez. Foto: PolisenWardi Sanchez. Foto: Polisen
Wardi Sanchez. Foto: Polisen

Bluffläkarens lyxliv på åldringarnas miljoner

Publicerad

Han bodde i ett exklusivt område i London och lade pengarna på resor – och Rolexklockor.

Pengar som han lurat till sig av äldre svenskar.

"Bluffläkaren" Wardi Sanchez, 47, ska ha kommit över mer än två miljoner kronor från dem.

– Han har haft en förkärlek till fina saker, säger Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder brott mot äldre.

Wardi Sanchez lurade äldre genom att ringa upp och utge sig för att vara läkare. Han påstod att det hade framkommit att de hade en specifik sjukdom som krävde en medicin som inte säljs i Sverige. Han begärde då att de äldre skulle skicka eller föra över pengar till honom för att han skulle ordna fram medicinen till dem. 

Men efter att pengarna förts över till Sanchez skickades aldrig någon medicin. 

Polisen har kommit fram till att han lurade till sig minst två miljoner kronor och i slutet på mars dömdes "bluffläkaren" till fängelse i sex år och elva månader för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri. 

– I de ärenden som tas upp av utredningen handlar det sammanlagt om den summan. Men vi har kommit fram till att det finns ett stort mörkertal. Det är många offer som lurats men som aldrig gjort någon anmälan, säger poliskommissarie Håkan Karlsson, som har varit med i utredningen av fallet.

 

LÄS MER: "Bluffläkaren" har fått sitt straff – döms till fängelse 

Wardi Sanchez lurade äldre kvinnor genom att ringa upp dem och påstå sig vara läkare.Foto: Polisen

"Det kostar att bo i London" 

Enligt polisens förundersökning har Sanchez haft flera bankkonton i olika länder kopplade till sig. För pengarna har han levt ett liv i lyx. Han och familjen har varit skrivna på en adress i London belägen i ett område med bostadsrätter i mångmiljonklassen. Där ska han ha levt tillsammans med sin fru och deras gemensamma son i en lägenhet bestående av tre rum och kök.

– Han har haft höga boendekostnader. Jag kan inte gå in på det i detalj, men om jag säger så här, det kostar att bo i London,  säger Håkan Karlsson.

Något annat som har intresserat Sanchez är dyra bilar, resor och statusprylar. I förhör erkänner han att han rest runt i Europa och Sydafrika samt att han står som ägare till två bilar av märket Mercedes. 

– Han har haft en förkärlek till fina saker, som exempelvis Rolexklockor. Då går ju pengarna åt ganska fort, säger Håkan Karlsson. 

 

LÄS MER: Bluffläkare greps i England – lurade hundratals äldre 

 

Men Sanchez använde inte bara de äldre kvinnornas pengar för att ha råd med sina dyra vanor. Han var ensam försörjare till hushållet då hans maka var hemmafru. Enligt polisens förundersökning har han även lyckats lura till sig olika bidrag från den engelska staten på omkring 1 100 pund i månaden, vilket motsvarar ungefär 13 000 svenska kronor.

Planerar att överklaga

Han ska också betala skadestånd till bland annat de utsatta kvinnorna och ett par berörda banker på totalt två miljoner kronor. 

Men Sanchez anser sig fortfarande vara oskyldig. Han och hans advokat Henrik Thysselius planerar nu att överklaga domen.

– Min klient vill överklaga domen. Vi anser att det finns goda grunder till att låta hovrätten ta upp fallet, säger han, säger Henrik Thysselius.

Viola Ericsson, 94, lurade bedragaren Sanchez genom att spela med i hans lurendrejeri och sedan larma polisen.Foto: SANNA EKSTEDT-LARSSON / SVERIGES RADIO

Polisen varnar: Se upp för bedragare som Sanchez

Viola Ericsson hjälpte polisen att sätta dit Sanchez i fjol.

– Jag tycker inte själv att jag gjorde någon särskilt stor insats, men jag är glad att det hjälpte polisen att få fast honom. 

Hon berättar att hon är glad att han fick sin dom. 

– Jag hoppas verkligen att de kvinnor som blivit lurade på pengar kan få tillbaka dem nu på något sätt.

Håkan Karlsson håller med och råder framför allt äldre att se upp för bedragare som Sanchez.

– Det går inte till på det här viset. Riktiga läkare tar aldrig kontakt med patienter på ett sådant här sätt. Får man ett liknande samtal ska man ta kontakt med en anhörig, be att få ringa upp och på något sätt försöka kolla upp personen som har ringt.

– Man betalar aldrig för medicin i förskott, tillägger han.

Relaterade ämnen
Madeleine Bäckman
Madeleine Bäckman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER