Bluffläkaren tar strid: Jag vill fortsätta

Stoppad. Erik Enbys läkarlegitimation dras in.

GÖTEBORG. Nu är det definitivt - alternativläkaren Erik Enby mister sin legitimation. 

Men den omstridde, nu före detta, läkaren vägrar att ge upp. 

- Jag ska överklaga beslutet, säger Erik Enby till GT.

Den snart 70-årige Erik Enby, med privatpraktik i Göteborg, erhöll sin läkarlegitimation 1973.  Under åren har han fått flera varningar från hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och påpekande från socialstyrelsen. Trots det har Erik Enby "fortsatt att behandla patienter med metoder som saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet", som det står i nämndens beslut. Han har också skrivit ut viagra och narkotikaklassade läkemedel till patienter utan medicinsk grund.  Erik Enby hävdar att han funnit mikrobiologisk växtlighet i kroppsvätskorna hos kroniskt sjuka människor. Men enligt nämnden vilseförde läkaren sina patienter med en "diagnostik och behandling som inte är vedertagen". 

Dottern dog

 En av flera som anmält Erik Enby är Jan Theorin vars dotter Charlotte besökte doktor Enby för sin bröstcancer. Hon behandlades med vitaminer och mineraler och friskförklarades av Erik Enby i oktober 2003.  Två månader senare var hon död.  I juni förra året yrkade socialstyrelsen i Göteborg på att Erik Enbys läkarlegitimation skulle dras in.  Sedan september, under prövningen av ärendet, har legitimationen varit indragen. 

"Jag överklagar"

 Och nu har alltså ansvarsnämnden slutgiltigt beslutat att Erik Enbys karriär som läkare är slut. - Jag har inga kommentarer mer än att jag överklagar, säger Erik Enby när GT når honom på telefon. Du överklagar? - Ja, det är självklart, det måste man göra. Kan du inte kommentera beslutet? - Jag har inte sett det. Ansvarsnämnden har ju dragit in din läkarlegitimation? - Det har de gjort innan, men jag är förvånad att det hände som hände. Men det kan jag inte göra nånting åt nu, jag får överklaga det. Jag vill inte säga nåt mer. När kommer du att överklaga? - Genast! Du trodde att de inte skulle dra in din legitimation? - Jag trodde det ja. Du tycker inte att du gjort något fel? - Nej, inga såna fel i alla fall - men du det räcker nu.