Stoppad. Erik Enbys läkarlegitimation dras in.
Stoppad. Erik Enbys läkarlegitimation dras in.

Bluffläkaren tar strid: Jag vill fortsätta

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Nu är det definitivt - alternativläkaren Erik Enby mister sin legitimation.
Men den omstridde, nu före detta, läkaren vägrar att ge upp.
- Jag ska överklaga beslutet, säger Erik Enby till GT.
Den snart 70-årige Erik Enby, med privatpraktik i Göteborg, erhöll sin läkarlegitimation 1973. Under åren har han fått flera varningar från hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och påpekande från socialstyrelsen. Trots det har Erik Enby "fortsatt att behandla patienter med metoder som saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet", som det står i nämndens beslut. Han har också skrivit ut viagra och narkotikaklassade läkemedel till patienter utan medicinsk grund. Erik Enby hävdar att han funnit mikrobiologisk växtlighet i kroppsvätskorna hos kroniskt sjuka människor. Men enligt nämnden vilseförde läkaren sina patienter med en "diagnostik och behandling som inte är vedertagen".

Dottern dog

En av flera som anmält Erik Enby är Jan Theorin vars dotter Charlotte besökte doktor Enby för sin bröstcancer. Hon behandlades med vitaminer och mineraler och friskförklarades av Erik Enby i oktober 2003. Två månader senare var hon död. I juni förra året yrkade socialstyrelsen i Göteborg på att Erik Enbys läkarlegitimation skulle dras in. Sedan september, under prövningen av ärendet, har legitimationen varit indragen.

"Jag överklagar"

Och nu har alltså ansvarsnämnden slutgiltigt beslutat att Erik Enbys karriär som läkare är slut. - Jag har inga kommentarer mer än att jag överklagar, säger Erik Enby när GT når honom på telefon. Du överklagar? - Ja, det är självklart, det måste man göra. Kan du inte kommentera beslutet? - Jag har inte sett det. Ansvarsnämnden har ju dragit in din läkarlegitimation? - Det har de gjort innan, men jag är förvånad att det hände som hände. Men det kan jag inte göra nånting åt nu, jag får överklaga det. Jag vill inte säga nåt mer. När kommer du att överklaga? - Genast! Du trodde att de inte skulle dra in din legitimation? - Jag trodde det ja. Du tycker inte att du gjort något fel? - Nej, inga såna fel i alla fall - men du det räcker nu.
Björn Lidén
Björn Lidén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER