Bedragarna säger sig företräda Sveriges Dövas Riksförbund. Foto: SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUNDBedragarna säger sig företräda Sveriges Dövas Riksförbund. Foto: SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND
Bedragarna säger sig företräda Sveriges Dövas Riksförbund. Foto: SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND
Mathilda Conradsson från Kungsbacka såg bluffarna på en parkering vi Kungsmässan. Foto: PrivatMathilda Conradsson från Kungsbacka såg bluffarna på en parkering vi Kungsmässan. Foto: Privat
Mathilda Conradsson från Kungsbacka såg bluffarna på en parkering vi Kungsmässan. Foto: Privat
Att säga sig komma från en organisation och be om bidrag är enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg brottsligt. Foto: PolisenAtt säga sig komma från en organisation och be om bidrag är enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg brottsligt. Foto: Polisen
Att säga sig komma från en organisation och be om bidrag är enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg brottsligt. Foto: Polisen

Bluffen: Utger sig för att vara döva

Publicerad

Personer som uppger sig komma från Sveriges Dövas Riksförbund och ber om bidrag har försökt bedra människor i Kungsbacka.

Mathilda Conradsson råkade ut för dem på en parkering under fredagen.

– De gick runt till alla bilar med lappar som de ville att man skulle skriva på, säger hon.

Det verkliga riksförbundet går ut med en skarp varning för bedragarna.

Fenomenet har funnits en tid med personer som uppger sig för att vara döva eller stumma ber folk om att skriva på en namnlista för att sedan be om pengar.

Mathilda Conradsson, 22, från Kungsbacka satt i en bil vid Kungmässan i Kungsbacka när en person närmade sig bilen.

– Han kom och bankade på rutan och visade upp en lista, men jag kände igen den eftersom jag läst om det tidigare. Jag visade att jag inte var intresserad och då gick han till nästa bil, säger Mathilda Conradsson och uppger att det var fem personer som gick runt med listor på parkeringsplatser.

Polisen: Det är brottsligt

Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, uppger att man tidigare fått in rapporter om falska döva eller stumma.

– Det kommer med jämna mellanrum. Inte i dag men vi har fått in rapporter om det för ett tag sedan. Då var det i Halland, säger han och fortsätter:

– Ofta är det att dessa personerna tigger i samband med detta och vill att man skänker ett bidrag. Men de är varken döva eller stumma.

Att säga sig komma från en organisation och be om bidrag är enligt Thomas Fuxborg brottsligt.

– Om man säger att man kommer från Röda Korset, Dövas Riksförbund eller liknande så handlar det om föregivande av allmän ställning. Om man dessutom ber om bidrag och pengarna inte hamnar där de ska så är det även bedrägeri.

 

LÄS OCKSÅ: Tiggarbluffen – utger sig för att vara "dövstumma"

 

"Blir ibland hotfulla"

På Göteborgs Dövas Förening uppger föreningssekreteraren Herbert Månsson att man har haft stora problem med personer som uppger sig företräda deras förbund.

– Det händer ofta och det är inget vi står bakom. De använder inte ens vår logotyp och lappen är rätt lätt att genomskåda. Vi försöker gå ut med information och har på vår hemsida en varning för den här typen av bedrägerier. 

Han uppger att personer hör av sig till föreningen och är ledsna efter att ha blivit utsatta för bluffarna.

– Ja, som jag förstår det som så kan de ibland vara aggressiva. De tar fram en namnlista och då tänker folk att "det kan jag väl stödja". Men då vill de ha pengar och blir ibland hotfulla om man vägrar betala.

Är ni någonsin ute med namnlistor på det här sättet?

– Nej, det gör vi aldrig, avslutar Herbert Månsson.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER