Erik Enby fortsätter ta emot cancerpatienter. GT:s reporter ringde och frågade om behandling och fick svar direkt. Foto: Karin Malmhav
Erik Enby fortsätter ta emot cancerpatienter. GT:s reporter ringde och frågade om behandling – och fick svar direkt. Foto: Karin Malmhav

Bluffdoktorn fortsätter

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Bluffdoktorn Erik Enby blev av med sin läkarlegitimation förra året.
Men han fortsätter ta emot cancerpatienter.
GT:s reporter erbjöds två månaders alternativ medicin för att behandla prostatacancer.
Priset - 5 000 kronor.
Erik Enby har tidigare avslöjats med att sälja dyra vitaminer och mineraler som medicin till cancersjuka patienter.
Han anser att sjukdomars uppkomst beror på infektioner i blodet. Genom att få bort dem kan man till och med bota cancer.
GT:s reporter ringde Enby och påstod sig ha en nära släkting som insjuknat i prostatacancer. Behandling erbjöds direkt.
– Det finns en chans att man kan hjälpa honom. Speciellt då om han har prostatacancer, där kan man ofta hjälpa till. Vi har märkt att det går väldigt bra, säger Erik Enby.

”Skiter väl i det”

Han ställer sig väldigt skeptisk till sjukhusens behandling av cancerpatienter.
– Han ska nog tänka sig för kring vad han låter dem göra. Om han förlorar potensen så skiter väl de i det, säger han.
På din hemsida står det att du inte behandlar cancer?
– Jag har försökt ta bort det där för ett tag sedan, men det gick inte. Men nu är hemsidan snart borta för jag har ingen lust att ha den där längre. Jag gjorde den bara för att det skulle se lite bättre ut. Att gå emot myndigheterna kan man inte utan att det går illa för en.
En undersökning hos Erik Enbys naturhälsa kostar 700 kronor, och GT erbjöds även två månaders alternativ medicin mot prostatacancer för 5 000 kronor.
När GT ringer upp Erik Enby ett par timmar senare vill han inte kommentera sin verksamhet och lägger på luren.

Blev fälld

Jan Theorin från Helsingborg miste sin dotter Charlotte. Hon hade drabbats av bröstcancer och sökte ett alternativ till operation. Erik Enby behandlade henne med vitaminer och mineraler och friskförklarade henne.
– Han inbillade henne att han hade botat henne, säger Jan Theorin.
Det hade han inte. Charlotte avled i cancer i juni 2004.
Socialstyrelsen och hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd hävdar att Enby fördröjde hennes operation i fyra och en halv månad och att han handlat grovt felaktigt. Med hjälp av ytterligare fem patientfall fick socialstyrelsen Erik Enby fälld i ansvarsnämnden, och läkarlegitimationen drogs. Jan Theorin har polisanmält Enby för vållande av kroppsskada på dottern.

”Lovade att hjälpa”

Även Jan Theorin har utgett sig för att vara anhörig till en cancersjuk fru.
– Erik Enby lovade att hjälpa henne också, säger Jan Theorin.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER