Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bluffbrevet lovade Lars miljonbelopp

När Lars Rodin läste igenom brevet så blev han genast misstänksam.
Foto: Anna Svanberg
Det är flera läsare som har hört av sig till GT angående samma brev – och Lars Rodin tycker att det är viktigt att informationen kommer ut.
Foto: Anna Svanberg

Bluffmejl är vardagsmat numera, men nu verkar bedragarna satsa på en nygammal metod. Ett bluffbrev som utlovar en mångmiljonvinst har trillat ned i flera brevlådor runtom i Västsverige.

En av de drabbade är Lars Rodin, 68, från Göteborg.

– Det är ett extremt lågt beteende att lura folk på det här viset, säger Lars.

Polisen uppmanar alla som fått brevet att anmäla det.

Flera läsare hörde under fredagen av sig till GT och berättade att de fått ett suspekt brev hemskickat. I brevet stod det att mottagaren vunnit 1 miljon brittiska pund (över 13 000 000 svenska kronor) och att "vinnaren" är skyldig att kontakta företagets ombud och förse dem med olika personuppgifter.

En av de drabbade är Lars Rodin, 68, från Göteborg. Han fattade genast misstankar när han såg brevet.

– Jag öppnade brevet som hastigast, men läste inte så noga. Sen läste min fru det och sa att det här måste ju vara ett skämt. Jag sa direkt att det inte kunde stämma, jag har ju inte registrerat mig på något sånt här, säger han.

Har polisanmält

Lars har polisanmält bluffbrevet – och vill sprida informationen om det så att ingen annan ska gå i fällan.

– Det är viktigt eftersom många kan bli lurade. Om man köper detta så kanske man blir jätteglad och lägger pengar på både det ena och det andra i tron att man är miljonär, säger han.

Brevet, som är skrivet på ganska knagglig svenska, utger sig att komma från ett brittiskt lottoföretag. I ett stycke står det att "vinnaren" är skyldig att höra av sig till företaget:

"Du är skyldig att kontakta vårt ombud omedelbart så att ditt pris kommer att behandlas och betalas ut till dig inom 25 dagar eftersom efter denna period någon outtagna priser kommer att avbrytas och konfiskeras".

"Rätt att vara misstänksam"

– Det är ett extremt lågt beteende att lura folk på det här viset. Antagligen vill de att man ska lämna ifrån sig känsliga personuppgifter eller att man ska ringa telefonnumret som anges. Samtalet kan säkert kosta allt mellan 50 kronor och flera hundralappar att ringa, det blir stora pengar om många går på det, säger Lars.

Polisens presstalesman Christer Fuxborg har inte hört talas om det specifika bluffbrevet, men för honom råder det inga tvivel på att det rör sig om ett bedrägeriförsök.

– Först och främst måste man ju tänka så här; för att jag ska kunna delta i en lotteridragning så måste jag ju ändå ha gjort någonting aktivt för att de delta i ett lotteri. Men om man inte har varit med i eller skrivit upp sig på någonting som skulle kunna föranleda det här brevet – då gör man helt rätt i att vara misstänksam. Det är ju någon form av bedrägeri, det är ju helt klart, säger han.

Uppmanar poliskontakt

Fuxborg uppmanar alla som får detta, eller liknande, brev att höra av sig till polisen.

– Om man är drabbad ska man absolut göra en polisanmälan via polisens kontaktcenter på 114 14. Nu får vi bara hoppas att alla som får det här brevet förstår innebörden och inte låter sig luras, säger han.

GT har sökt företaget som brevet utger sig komma från.

Det är inte första gången som pengabedragarna använder sig av snigelpost. GT har tidigare skrivit om liknande nygamla metoder för att lura människor på pengar.