Flera företagare har drabbats av bedragarna som utför jobb som inte ens har beställts. Foto: ShutterstockFlera företagare har drabbats av bedragarna som utför jobb som inte ens har beställts. Foto: Shutterstock
Flera företagare har drabbats av bedragarna som utför jobb som inte ens har beställts. Foto: Shutterstock
Polisen har gått ut med en varning på Facebook. Foto: SkärmdumpPolisen har gått ut med en varning på Facebook. Foto: Skärmdump
Polisen har gått ut med en varning på Facebook. Foto: Skärmdump

Bluffare kräver betalt – för obeställda jobb

Publicerad

Polisen i Lidköping varnar för en ny typ av bedragare.

De senaste dagarna har flera företagare drabbats av personer som utför slipningsarbeten – oavsett om de är beställda eller inte.

– De kan vara väldigt påstridiga. Deras tillvägagångssätt påminner lite om hur asfaltsläggarna arbetar, säger Kristoffer Hjelm, inre befäl vi polisen i Lidköping.

En ny typ av bedragare har enligt polisen börjat härja i Lidköpingstrakten.

Polisen varnar nu företagare från att beställa tjänster av människor som reser runt till företag och erbjuder olika typer av slipningsarbeten för borrmaskiner, knivar och saxar.

– Det har framför allt varit aktuellt de senaste dagarna. Många småföretagare har reagerat på det här och kontaktat oss, säger Kristoffer Hjelm.

Polisbefälet berättar att problem uppstår i samband med betalningen av tjänster som småföretagarna ibland har beställt - men ibland menar att de aldrig ens har efterfrågat.

Polisens uppmaning

– I vissa fall har de utfört större arbeten än vad företagarna menar att det finns en överrenskommelse om. I andra fall handlar det om att det lämnas fakturor för arbeten som inte ens är beställda, säger Kristoffer Hjelm.

Polisen uppmanar nu folk att vara försiktiga och vaksamma.

– Det kan vara väldigt svårt att bevisa vad som sagts eller inte. Om man beställer tjänster så gäller det att vara väldigt noggrann med att i förväg ha gjort upp vilket pris det handlar om och exakt vad som ska utföras. Egentligen vill vi inte svartmåla någon, men det vi har fått kännedom om de senaste dagarna känns inte riktigt seriöst, Krisoffer Hjelm.

"Påminner om asfaltsläggarna"

Han menar att tillvägagångssättet påminner lite om hur de så kallade asfaltsläggarna arbetar. Oseriösa hantverkare som ofta kommer från Storbritannien och under våren och sommaren reser runt i Sverige med husvagnar. De erbjuder flera olika hantverkstjänster för en billig penning men lämnar ofta kunden missnöjd.

Några polisanmälningar om bedrägerier har i nuläget inte kommit in till polisen gällande de nya bedragarna i Lidköpingstrakten.

– Det här snuddar ju ibland vid civilrättsliga mål, när det handlar om affärsuppgörelser. För att undvika problem vill vi därför varna företagare på förhand, säger Kristoffer Hjelm.

Hur många misstänkta bedragare som just nu opererar i Skaraborg har Kristofer Hjelm ingen uppfattning om.

– Vi har väldigt svaga signalement och uppgifter kring det här. Det finns väl ändå vissa tecken på att de inte kommer från trakten utan från andra delar av Sverige, säger polisbefälet.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER