FATTADE MISSTANKAR. Försäkringskassan fattade misstankar i december 2007 när de kom över bilder som visar hur mannen rör sig obehindrat, han går och sitter på huk. På en av bilderna står han upprätt bredvid en clown på nöjesparken Liseberg i Göteborg. Foto: POLISEN
FATTADE MISSTANKAR. Försäkringskassan fattade misstankar i december 2007 när de kom över bilder som visar hur mannen rör sig obehindrat, han går och sitter på huk. På en av bilderna står han upprätt bredvid en clown på nöjesparken Liseberg i Göteborg.  Foto: POLISEN

Bluffade till sig miljoner

Publicerad
Uppdaterad
Här avslöjas 33-åringens misstänka miljonbluff.
Mannen låtsades att han var rullstolsbunden - och lurade till sig flera miljoner kronor. Men privata foton visar en annan bild.
- Han kan stå, gå, hoppa och dansa, säger Catharina Andersson på försäkringskassan.
Den 33-årige mannen i södra Sverige hävdade att han var så svårt handikappad att han tvingades sitta i rullstol.
Hans pappa och systrar anställdes som personliga assistenter och mellan 1 november 2005 och 31 januari 2009 kunde familjen kvittera ut totalt tre miljoner kronor i ersättning från försäkringskassan.
Samtidigt gick 33-åringen på Liseberg, poserade med clowner och dansade på bröllop.
Men nu har det sinnrika bedrägeriet avslöjats - av mannens egna fotografier.

Hittade kamera

När polisen, av en annan anledning, gjorde husrannsakan i familjens lägenhet hittade de en digitalkamera med ett 30-tal privatbilder från Liseberg där 33-åringen sågs röra sig obehindrat.
Familjen insåg krissituation - och plötsligt fick en av systrarna ett hysteriskt anfall. Polisen är övertygad om att det var iscensatt för att avleda uppmärksamheten.
- Vi var tvungna att koncentrera oss på henne. Under tiden raderade en annan person bilderna, säger kriminalinspektör Kjell Borgström.
Men minneskortet gick att återskapa - och fotografierna är nu polisens viktigaste bevis i den bedrägeriutredning som pågår mot mannen och flera av hans familjemedlemmar.

"Står helt fritt"

Familjen nekar till alla anklagelser - och hävdar att bilderna från Liseberg är arrangerade för att 33-åringen för en stund skulle få känna sig som en frisk människa.
- Han och hans systrar bekräftar att det är han på bilderna men att de har arrangerat dem för att han vill se ut som alla andra på bild, säger Catharina Andersson till Hallands Nyheter.
- Han påstår att man bara ställt honom upp och tagit bilderna. Men han står helt fritt, inte lutad mot någon vägg, och håller sig inte i något.
Expressen har sökt 33-åringen för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER