Obs, genrebild. Foto: THINKSTOCK / OKÄNDObs, genrebild. Foto: THINKSTOCK / OKÄND
Obs, genrebild. Foto: THINKSTOCK / OKÄND
Hovrätten mildrar tingsrättens dom och sänker bötesbeloppet. Foto: ANDERS YLANDERHovrätten mildrar tingsrättens dom och sänker bötesbeloppet. Foto: ANDERS YLANDER
Hovrätten mildrar tingsrättens dom och sänker bötesbeloppet. Foto: ANDERS YLANDER

Blottare visade könet – skyller på varmkorv

Publicerad

Hovrätten slår fast att en Trollhättebo blottade sig för en kvinna i somras genom att visa sin penis.

Därför döms han till böter för sexuellt ofredande, skriver TTELA.

Den dömde mannen hävdar dock att det var en korv kvinnan såg.

Det var i somras som mannen blottade sig för en kvinna i Göteborg. 

Mannen, i 40-årsåldern, stoppade den drygt hälften så gamla kvinnan och frågade henne om vägen. Samtidigt som han satt i bilen blottade han sin penis för kvinnan. Hon valde att polisanmäla händelsen.

Men mannen själv menar att han åt varmkorv och att det var just en korv som kvinnan såg, något som tingsrätten dock inte tog hänsyn till när domen förkunnades i september.

Döms för blottning

Det får hållas för uteslutet att hon skulle ha misstagit en korv för en penis”, skrev tingsrätten i domen, enligt TTELA. Han dömdes för sexuellt ofredande till dagsböter på 29 600 kronor samt att betala 6 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Nu har även hovrättens som fallit, skriver tidningen. Men hovrätten är mildare i sin dom än tingsrätten. Hovrätten sänker de ursprungliga utdömda böterna till hälften, alltså 14 800 kronor.

Slipper skadestånd

Mannen ska inte heller betala något skadestånd till kvinnan. Enligt rättens resonemang så utgör brottet inte en tillräckligt allvarligt kränkning för att skadeståndet ska "vara skäligt", skriver tidningen.

Enligt en tidigare artikel i Göteborgs-Posten handlar det om en ord mot ord-historia där ingen teknisk bevisning funnits att tillgå.  Men såväl tingsrätten som hovrätten tycker alltså att kvinnans historia är mer trovärdig än den nu dömde mannens.

 

LÄS MER: Man i kjol blottade sig för kvinnor i Slottsskogen

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER