Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bloggarens attack:
Alfons Åberg är sexist

Sexistanklagelser mot den omhuldade barnboksfiguren Alfons Åberg sprids som en löpeld på nätet.<br>Foto: Gunilla Bergström
Blogginlägget, som lästs av över hundra tusen personer, är skrivet av journalisten och bloggaren Joakim Lamotte som nyligen såg filmen "Alfons och Milla" på bio tillsammans med sin 3-åriga dotter. "För min del hade de kunnat slänga den här filmen åt helvete", säger hanFoto: Sebastian Lamotte

Sexistanklagelser mot den omhuldade barnboksfiguren Alfons Åberg sprids nu som en löpeld på nätet.

Blogginlägget, som lästs av över hundra tusen personer, är skrivet av journalisten och bloggaren Joakim Lamotte som nyligen såg filmen "Alfons och Milla" på bio tillsammans med sin 3-åriga dotter.

– För min del hade de kunnat slänga den här filmen åt helvete, säger han till GT.

"Min dotter drabbas av sexismen i Alfons Åberg" heter Joakim Lamottes blogginlägg som har lästs av över 100 000 personer och delats mer än 10 000 gånger på sociala medier.

Han skrev inlägget efter att han var och såg filmen "Alfons och Milla", som just nu visas på SF:s biografer, med sin treåriga dotter.

Han hade inte sett filmen sedan han var liten, och hade endast ett svagt minne av den. Men när filmens sista episod drog i gång reagerade han starkt på ett bristande genustänk.

– När sekvensen kommer där de räknar upp alla "brister" hos flickor, som till exempel att de leker med dockor, spärrar min dotter upp ögonen och slutar äta popcorn. Min dotter älskar de här grejerna, varför måste de dra upp det inför min dotter, säger Joakim Lamotte.

"Kommer få höra det senare i livet"

I filmen bygger Alfons och Milla en hemlig koja i ett träd, och Alfons blir retad av de andra pojkarna för att han leker med tjejer.

– Hela filmen förmedlar att det är problem med flickor. Hon kommer få höra detta senare i livet, men varför här? Varför när hon är så ung? För min del hade de kunnat slänga den här filmen åt helvete, säger Joakim Lamotte.

Han berättar att många har hört av sig och sagt att de reagerat likadant på filmen. Nu hoppas han att SF bio reagerar.

– Jag tror inte de tänkt den tanken innan, men kanske de borde göra det nu när så många har reagerat. De står väl inte helt likgiltiga inför vad de förmedlar. De borde prata om saken.

"Ställer upp för sin tjejkompis"

Enligt SF:s informationschef Thomas Runfors har man inga planer på att sluta visa filmen.

– Vi kommer nog fortsätta visa det här. Alfons är ju väldigt populär bland barn och jag hoppas att filmerna uppfattas på rätt sätt, säger han.

Han har läst Joakim Lamottes blogginlägg, men har själv en annan uppfattning om Alfons.

– I min värld har alltid Alfons varit någon som står upp för det goda. Det som jag minns ifrån boken var att han ställde upp för sin tjejkompis och försvarade henne, säger han.

Det är väldigt många som har reagerat, förstår du varför?

– Det är många som håller med i sak som kanske inte själva har sett filmen. Det som han säger är ju naturligtvis sant och viktigt, om man tycker det ur sitt sammanhang så blir det naturligtvis väldigt konstigt, men jag tror att om man ser hela filmen och förstår vad det går ut på, tycker jag inte att han har rätt egentligen.

Joakim Lamottes blogginlägg har även uppmärksammats i en krönika av Martina Montelius på Expressen kultur.