Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bloddrickande mc-gänget försöker etablera sig i väst

Det fruktade mc-gänget Satudarah gör ett försök att starta en falang i Göteborg.
Foto: JONAS OLUFSON / POLFOTO

Det fruktade mc-gänget Satudarah gör ett försök att starta en falang i Göteborg.

Det bekräftas av Sven Lindgren, polisens mc-gängexpert i region Väst:

– Polisens samlade bedömning är att det finns indikationer på det, säger han.

Saturdarah letar lokaler i Göteborg, och i stadens polisledning kraftsamlar man nu för att förhindra etableringen, enligt uppgifter till GT.

De som ska avlägga eden läser innantill från ett inplastat papper.

”Genom att dricka blodet, svär jag trohet till mina bröder i Satudarah”, lyder inledningen.

Männen säger att de låter blodet strömma för broderskapets skull innan de fattar bägaren, dricker, och avslutar:

”Satudarah för alltid!”

Scenen, som utspelar sig i det fruktade mc-gängets hemland Nederländerna, är hämtad ur dokumentären ”Satudarah: One Blood, och visar Satudarahs blodsed. 

Efter att ha svurit blodseden avancerar en medlem uppåt i hierarkin och går från att vara en så kallad ”hangaround” till att bli en ”prospect”.

Den hemliga blodseden är en del av ritualerna inom det fruktade mc-gänget Satudarah.
Foto: Satudarah: One Blood/UR

Satudarah har ett känt våldskapital. För några år sedan startades den första svenska avdelningen i Malmö och nu gör det kriminella mc-gänget ett försök att även etablera sig i Göteborg, enligt uppgifter till GT. Uppgifter som bekräftas av Sven Lindgren, polisens mc-gängexpert i region Väst.

– Polisens samlade bedömning är att det finns indikationer på det. Ett antal personer försöker bilda Saturdarah uppe i Göteborg. Det är en falang, sen vad det är för nivå på den tänker jag inte informera dig om, säger Lindgren.

– Alla kriminella mc-gäng vill utveckla sig. Nu har man fått ett fotfäste i Sverige sedan 2013 och då är det naturligt att man går vidare och försöker komma in på fler platser.

Satudarah: ”Ett blod”

Lindgren uppger att personerna bakom etableringsförsöket är ”fler än tre men färre än tio” och kända av polisen sedan tidigare. Exakt vilken typ av kriminalitet det rör sig om vill Lindgren inte berätta.

– Det finns personer som har känd grov kriminalitet. Om det handlar om brott med våldsinslag vill jag inte kommentera, säger han.

Är de svenska medborgare?

– Det vill jag inte gå in på. De skiljer sig lite, men jag vill inte gå in på vad det är för detaljer. Alla är ju välkomna i den här organisationen, det ser lite annorlunda ut än i andra mc-gäng, säger Sven Lindgren.

Satudarah MC grundades i Nederländerna i början av 90-talet, och de första medlemmarna var invandrare eller barn till invandrare från den tidigare holländska kolonin Moluckerna, som nu är en del av Indonesien. På indonesiska betyder orden satu och darah ”ett blod”, och med det syftar mc-klubben på alla människors lika värde.

Satudarah MC grundades i Nederländerna i början av 90-talet.
Foto: Polisen / Polisen

Enligt Sven Lindgren är organisationen också mindre toppstyrd än till exempel Bandidos.

– Den är styrd, men jag uppfattar den inte som toppstyrd på samma sätt som Bandidos. Man måste titta på individerna också. Vi är alla människor och har olika förutsättningar att läsa av olika saker. Allt styrs inte av regler, utan av individen också, säger han.

Polisledningen oroad

Enligt uppgifter till GT är Saturdarahs planer för Göteborg långt gångna, och man ska nu vara på jakt efter en lokal. Från polisledningens håll ska det finnas en oro för vad det skulle innebära om mc-gänget lyckas få fotfäste i staden.

Sven Lindgren vill kommentera uppgifterna, men säger att polisen har för avsikt att förhindra alla försök att etablera sig.

– Det handlar om att störa och lagföra de här individerna om de har begått brott. Man kan också tänka sig att vi kommunicerar med våra samverkanspartners, till exempel Skatteverket och Försäkringskassan, och försöker få fram så mycket information vi kan där om de här personerna. Om inte polisen kan lagföra dem så kanske de kan hitta något i sina system, säger Lindgren.

La Familia är inte en officiell underavdelning till Satudarah, men sympatiserar med gänget.

Vad skulle det innebära om Satudarah lyckas etablera sig i Göteborg?

– Då får vi ett synligt mc-gäng till. Verkan av det får vi titta på. Hittills i Sverige så har det inte kommit till några synliga sammanstötningar med andra etablerade kriminella mc-gäng, men utomlands har det ju skett. Vi får ha ett extra öga om det skulle ske, men det är alltid en förhoppning att kunna stävja det innan det blir etablerat, säger Sven Lindgren.


GT har sökt Erik Nord, polischef i Storgöteborg.Det här är Satudarah

• Satudarah MC grundades i Nederländerna 1990 och förknippas med organiserad brottslighet. 

• Orginalmedlemmarna var första eller andra generationens invandrare från den tidigare holländska kolonin Moluckerna, som nu är en del av Indonesien. 

• Orden satu och darah är indonesiska för "ett blod", vilket ska symbolisera att alla oavsett ras och kultur är lika för gruppen.

• Gänget har en lång rad avdelningar i Nederländerna men även i Belgien, Spanien, Indonesien, Malaysia, Danmark, Tyskland och Norge. I Sverige öppnade de sin första avdelning i Malmö och enligt polisen gör de nu ett försök att öppna en avdelning i Göteborg.

• Satudarah MC betraktas som ytterst våldsamma och hänsynslösa. Medlemmar har ofta förekommit i samband med narkotikahandel, mord, utpressning och vapensmuggling.