initiativtagaren Josefin Persdotter Foto: Rickard Örtegreninitiativtagaren Josefin Persdotter Foto: Rickard Örtegren
initiativtagaren Josefin Persdotter Foto: Rickard Örtegren
Konstverk signerat Rob Lewis och Jen Lews Foto: Photographer: Robert LewisKonstverk signerat Rob Lewis och Jen Lews Foto: Photographer: Robert Lewis
Konstverk signerat Rob Lewis och Jen Lews Foto: Photographer: Robert Lewis
konstverk signerat Chloe Wisekonstverk signerat Chloe Wise
konstverk signerat Chloe Wise
Konstverk signerat Arvida ByströmKonstverk signerat Arvida Byström
Konstverk signerat Arvida Byström
Konstverk signerat Arvida ByströmKonstverk signerat Arvida Byström
Konstverk signerat Arvida Byström

Blodigt allvar när mens intar Göteborg

Publicerad

Konstnärer från världens alla hörn kommer till Göteborg – för att visa upp sin menskonst.

Foton, installationer, och målningar i blod är några av de verk som visas upp under marsmånad på Urban Artroom.

– Det här är en del i rörelsen mot menstruell tabu och en mainstream idé om att det är skamligt och att man inte får prata om det, säger initiativtagaren Josefin Persdotter.

En utställning tillägnad mens. Det är vad som kommer at visas på galleriet Urban Artroom under hela marsmånad. Utställningen Period Pieces är ett initiativ från Josefin Persdotter, menstruell kreatör och menstruell aktivist.

Efter en uppsats om den menstruella motrörelsen, alltså folk som på flera olika sätt försöker bekämpa mensens tabu och idén om att det är skamligt, började hon kontakta andra i ämnet.

– När man letar så hittar man rätt mycket och det finns en kraft där som borde komma ut från internet, säger hon.

Flera konstnärer var då intresserade av att ställa ut sin konst. När utställningen lanserades handlade det om fyra konstnärer. Men nu är det tolv personer som kommer att husera på galleriet.

– Det känns väldigt kul, det visar att det här inte är något som bara några få konstnärer gör, det finns ganska många som håller på med det här.

Victor Byhr driver galleriet Urban Artsroom och var genast på när han fick förfrågningen om menskonst-utställningen.

– Vi jobbar primärt med graffiti och streetart men jag tycker att hela den här grejen är lite urbant provocerande. Jag har inte sett det innan och jag tror att det kan förändra folks syn på en ganska stor del av vårt liv, för utan mens inget liv, säger han.

Utställningen, som pågår under hela mars, kommer att bestå i foton, installationer och inte minst menstralamålningar. Alltså målningar gjorda av mensblod.

– De är kanske de verken jag är mest orolig för hur folk ska reagera på, säger Josefin Persdotter.

Men oavsett om publiken äcklas – vilket hon är beredd på – av verken eller välkomnar dem så är det viktigaste att menstabun kastas åt sidan.

– Min strakaste förhoppning är att utställning kan öppna för diskussion eller samtal i ämnet mens.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER