Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Jonas Ransgård (M) och Ingrid Lindblad (C) visade sitt stöd för kaféet. Foto: PrivatHelene Odenjung (L), David Lega (KD), Jonas Ransgård (M) och Ingrid Lindblad (C) visade sitt stöd för kaféet. Foto: Privat
Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Jonas Ransgård (M) och Ingrid Lindblad (C) visade sitt stöd för kaféet. Foto: Privat
Baka Stenugnsbageri. Foto: Helene OdenljungBaka Stenugnsbageri. Foto: Helene Odenljung
Baka Stenugnsbageri. Foto: Helene Odenljung

Blockad mot kaféet – då rycker alliansen in

Publicerad

Fackförbundet Livs vill tvinga Baka Stenungsbageri att teckna avtal med dem – och har utlyst en blockad.

Under onsdagsmorgonen fanns företrädare för alliansen på plats i bageriet för att visa sitt stöd för ägaren Christina Rönnängsgård.

– Det är inte det här som gynnar ett bra företagsklimat i Göteborg, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).

Baka Stenungsbageri i Sannegården i Göteborg har tecknat avtal för sina anställda med hotell- och restaurangfacket. Men Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) kräver att bageriets bagare ska tillhöra dem.

Striden mellan Livs och bageriet har pågått länge.

Och nu har Livs startat en blockad, vilket Göteborgs-Posten tidigare skrivit om. Christina Pedersen, ombudsman på Livs i region Väst, står själv utanför bageriet på onsdagen.

– Jag är här för att jag jobbar för Livs och vår främsta uppgift är att se till att det finns kollektivavtal på de arbetsplatserna där våra branscher finns, säger Christina Pedersen.

Men de har ju redan kollektivavtal?

– Som läget är i dag är bagarna skyddade av ett kollektivavtal, men det är inte rätt lönesättning i det avtalet.

Alliansens stöd till ägaren

Livs agerande får dock stark kritik. På morgonen begav sig företrädare för de fyra allianspartierna till bageriet för att stötta bageriägaren i den infekterade frågan.

Liberalerna företräddes av kommunalrådet Helene Odenjung, som passade på att köpa vallmofrallor och kardemummabullar.

– Det är viktigt att markera mot att facket tar sig rätten att sätta ett företag i blockad. Jag tycker det är maktfullkomligt, säger hon, och fortsätter:

– Här är det en företagare som har 17 anställda som får lön och har en bra omsättning, men facket tycker att de ska vara med i ett annat förbund ... Det är inte det som gynnar ett bra företagsklimat i Göteborg. Jag tycker att facket har tagit i alldeles för hårt. Jag tycker det är rätt obegripligt faktiskt.

"Hur jävla positiva som helst"

Ägaren Christina Rönnängsgård förklarar att det senaste dygnet varit påfrestande.

Men upplever att hon får stort stöd av kunderna.

– Folk är hur jävla positiva som helst. De skickar bidrag och swishar pengar för att vi ska kunna bjuda på bullar, säger hon.

Erik Bratthall, pressanvarig på arbetsgivarorganisationen Visita som kaféägaren är medlem i säger till GP att man inte ser något fel med det nuvarande avtalet:

– Större delen av hennes verksamhet är restaurangverksamhet, därför gör vi en sådan total bedömning.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER