Blixtinför studier på distans – Göteborg hinner inte ställa om

Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KAY NIETFELD / AP TT NYHETSBYRÅN

Smittskyddet Västra Götaland inför nya rekommendationer för distansstudier.

Högstadier och gymnasieskolor rekommenderas att införa distansundervisning veckan efter sportlovet.

Men beskedet kommer för sent för att skolorna i Göteborg ska kunna ställa om, och många elever kommer att återvända till skolorna under måndagen.

– Det är klart att det hade varit bättre om vi hade fått beslutet tidigare, säger Axel Darvik (L), ordförande i grundskolenämnden i Göteborg.

Veckan efter sportlovsveckan rekommenderas fjärr- eller distansundervisning så långt möjligt i högstadier och gymnasieskolor i Västra Götaland”, skriver Smittskydd Västra Götaland i ett dokument som publicerades sent på söndagskvällen.

Det innebär att de som haft sportlov vecka 7 har distansundervisning vecka 8, medan de som har sportlov vecka 8 ska studera på distans efterföljande vecka.

– Vi är medvetna om att det här innebär att för några skolor behöver man en eller flera dagar för att ställa om. Men det här är nog en åtgärd som är viktig och nödvändig nu, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland till P4 Göteborg.

Bakgrunden är larmet om smittspridning i fjällen, men också förekomsten av den brasilianska coronavarianten som upptäcktes i region Gävleborg tidigare i veckan.

– Det är alltid ett svårt beslut, speciellt när man vet att det blir snabba förändringar för många skolor. Men jag hoppas att det finns en förståelse för det här. Vi såg redan under höstlovet när många var lediga, när vi trodde att det skulle bli minskade fall så såg vi ett ökat antal fall bland yngre personer. Vi får nu också rapporter om träningsläger och idrottsaktiviteter, säger Leif Dotevall till radion.

Skolorna i Göteborg hinner inte ställa om

Och beskedet kom för sent för att skolorna i Göteborg ska kunna ställa om.

– Det är klart att det hade varit bättre om vi hade fått beslutet tidigare. Det är olyckligt att det kommer så sent, det gör det väldigt svårt för oss att hinna ställa om. Det blir väldigt snabba puckar, säger Axel Darvik (L), som är ordförande i grundskolenämnden och skolkommunalråd i Göteborg.

Han menar att det troligtvis är så att en del elever trots nya rekommendationerna gått till skolan under måndagen.

Axel Darvik (L) är ordförande i grundskolenämnden i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Men enligt Axel Darvik kommer han att fatta ett ordförande beslut under dagen som kommer innebära distansundervisning för alla högstadie- och gymnasieelever från och med tisdag.

Trots det sena beskedet tror Axel Darvik att många rektorer och lärare är väl förberedda på att gå över till distansundervisning.

– Jag har förståelse för att man kommer med de här rekommendationerna, och vi kommer följa rekommendationerna. Jag har hört lite reaktioner från skolorna, och man försöker göra sitt allra bästa. Det gäller väl att tänka lite extra på de generella rekommendationerna nu under dagen, säger han.

Göteborg stad meddelade under måndagen att undervisning ska ske på distans mellan 23 och 26 februari.

– Våra högstadieskolor har redan i dag delvis undervisning på distans och vi kommer att följa rekommendationen från smittskydd. Det gör vi alltid och vi har ett nära samarbete med dem, förklarar Nils Kaiser, covidsamordnare i Grundskoleförvaltningen i ett pressmeddelande.

”Smittspridningen i Grästorp är fortsatt låg”

Grästorps kommun och Falköpings kommun meddelade via pressmeddelanden på sina hemsidor att man följer rekommendationerna och inför distansundervisning från och med måndagen.

I stället för att återgå till skolan efter en veckas sportlov, ska alltså eleverna studera hemmavid veckan ut.

”Smittspridningen i Grästorp är fortsatt låg, rekommendationerna gäller på nationell nivå”, skriver kommunen på sin hemsida och meddelar att man övergår till distansundervisning för elever i årskurs sju till nio.

Falköpings kommun skriver på sin hemsida att distansstudier införs på högstadiet och på Ållebergsgymnasiet den kommande veckan:

Vi ber om ursäkt för denna sena information och skolan kommer att skicka ytterligare information under morgondagen, måndag”.

Professorn: ”Inte förstöra nedgången som har varit”

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska Institutet, kommenterade beslutet om distansundervisning i SVT:s Morgonstudion under måndagen:

– Jag tror att det man har sett i Västra Götaland är att den här nedgången som vi har sett i många delar av landet har bromsats upp och man ser en antydan till en ökning och då vill de inte att det ska dra iväg. Om det har varit risktagande under sportlovet så ska inte det förstöra nedgången som har varit, säger han.

Hans bedömning är att våren och sommaren kommer att vara hjälp för att minska smittspridningen, och att man kommer se en minskad smittspridning framåt april-maj.

– Ja, det tror jag verkligen. Det är också därför det är så otroligt viktigt att hålla i nu för att dämpa smittspridningen, så att vi inte får spridning av de nya varianterna, inte ökad belastning på vården igen så att vi hinner vaccinera med och hinner få hjälp av våren, säger han i SVT.

SE MER: