Blir utfrysta för att de inte är troende

Icke troende muslimer vittnar om ett utbrett religiöst förtryck i Göteborg.

De blir utsatta för ryktesspridning och trakasserier, vägras bli serverade på restaurang och barnen blir utfrysta, skriver Göteborgs-Posten.

– Det värsta är när det börjar gå ut över dina barn, säger en man till tidningen.

I en granskning om religiöst förtryck i Göteborg skriver Göteborgs-Posten om hur personer och familjer som inte lever religiöst blir utfrysta, nekas service i butiker, får kommentarer om klädsel och utsätts för ryktesspridning.

En kvinna berättar för tidningen att hon blivit kallad för ”gris” och ”hora” när hon haft på sig korta shorts eller badat vid sjön med barnen. Hennes familj lever inte efter religiösa normer.

Grannar sprider rykten

– Grannarna sprider ut rykten. De säger till sina barn att inte leka med våra barn, säger hon till GP.

En man som bott i Gårdsten men valt att flytta från området, vittnar om hur människor som inte följer islam blir utfrysta. Han är själv troende  följer inte några särskilda regler.

– Det finns föräldrar här som sätter slöja på treåringar. Det känns overkligt. Vi är inte i Irak, säger han till GP.

En småbarnspappa berättar för tidningen att han ibland inte blir serverad på restaurang, att både han och barnen blir utfrysta och att religiösa föräldrar tar avstånd och sätter sig i andra änden av lokalen när det är aktiviteter i skolan. 

”Kan inte bli mycket värre”

Han säger till GP:

– Den enda heliga boken jag behöver är blå - lagen. Men om inte ens samhället står på din sida, vad ska man göra? Det kan inte bli mycket värre än vad det är nu.

Tidningen skriver att de flesta som slagit larm till tidningen om trakasserier och hot är muslimer boende i områden präglade av religiös extremism, som Lövgärdet, Bergsjön och Tynnered.