Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blir livräddare – efter drunkningstillbudet

Mikael Hagström vid Askimsbadet under lördagen när han började som frivillig, temporär livräddare, eftersom Göteborgs Stad ännu inte ordnat något trots allvarliga drunkningstillbud. "Jag fortsätter tills badsäsongen är slut, om det behövs", lovar Hagström.
Foto: Privat

Mikael Hagström, 46, var med och dök efter en 15-åring som fick livshotande skador efter ett drunkningstillbud vid Askimsbadet.

Nu har han tröttnat på att det inte finns livräddare vid det välbesökta familjebadet.

– Jag har därför utsett mig själv till temporär, frivillig livräddare resten av badsäsongen om det behövs, säger Mikael Hagström.

Under söndagen ska Hagström finnas vid Askimsbadet från 07.30 fram tills det blir mörkt, aviserar han.

– Jag är ingen utbildad livräddare, men jag är bra på att simma och dyka. Har också skaffat en del utrustning som simfenor och snorkel. En bra kikare ska jag också köpa.

Det var den 4 augusti Mikael Hagström och en annan person slängde sig i vattnet och började dyka efter en 15-årig pojke som plötsligt försvann under ytan när han badade.

Efter 30 minuter hittades pojken på botten av räddningstjänstens personal. Han fördes till Sahlgrenska för akut vård. Under lördagen meddelade Sahlgrenska att pojken avlidit av skadorna.

På Askimsbadet finns inga diplomerade livräddare, däremot så kallade badvärdar vars arbetsuppgifter främst består i att städa toaletter, reparera bryggor och klippa gräs. De har fått en halvdagskurs i livräddning och första hjälpen.

Enligt ett förslag ska badvärdarna få en ordentlig utbildning i livräddning inför nästa säsong.

Att anställa livräddare på samtliga badplatser i Göteborg skulle kosta omkring 7,5 miljoner kronor per år, uppger Cecilia Dahlman Ek (S), ordförande i park, och naturnämnden för Göteborgs-Posten. En kostnad som bedöms som orimlig.

Mikael Hagström anser att besluten om livräddare dröjer för länge, och tänker alltså på eget bevåg hjälpa till frivilligt vid Askimsbadet tills en riktig livräddare/badvakt installeras.

– Jag har semester och tid att överse så inget barn eller vuxen människa behöver drunkna här.

Någon reaktion från myndigheterna har han inte hinnit få. Däremot har han själv reagerat starkt på hur få andra människor som ville hjälpa till vid drunkningsolyckan den 4 augusti. De flesta stod kvar på bryggan och tittade på.

– En person slängde sig fram för att ta en närbild med mobilen när de plockat upp pojken. Det är beklämmande. Vad hände med civilkuraget? undrar Mikael Hagström.

FAKTA

Enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet har totalt 61 personer drunknat i Sverige under januari-juli i år. Av dessa dog 19 personer i badolyckor.

På grund av sensommarvärmen, då många varit ute vid vattendragen, kommer den dystra statistiken att byggas på under augusti.

En tysk turist och hans dotter drunknade i skånska Haväng den 17 augusti. Det var starka underströmmar på grund av blåsten vid tillfället.

Förra fredagen drunknade ett 1-årigt barn i Umeå.

I lördags omkom en 2-årig pojke vid en pool-olycka i Sjöbo. Samma dag avled även en kvinna vid en badolycka i Landskrona.