Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blindtarmen sprack – blev utskälld av sjuksköterska

Östra Sjukhusets akutmottagning kritiseras Foto: SANNA WIKSTRÖM

En man som sökt vård för svåra smärtor i buken och blodiga spyor fick höra att han var magsjuk, trots att hans blindtarm hade spruckit.

Dessutom fick han en utskällning av en sjuksköterska på Östra Sjukhuset, när han undersöktes.

– ”Andas genom näsan! Jag ska på semester om några dagar och vill inte bli magsjuk!”, ska sköterskan ha sagt enligt mannens hustru som pratat med GP.

Nu får akutmottagningen kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Händelsen inträffade under förra sommaren.

Mannen sökte då vård på Östra Sjukhusets akutmottagning efter att han vaknat upp med svåra smärtor i magen och efter att han kräkts blod.

Tillsammans med sin hustru får mannen sedan träffa en sköterska, som baserat på att mannen uppgav att han ätit ute dagen innan, konstaterar att mannen troligen lider av matförgiftning.

För GP berättar mannens hustru om hur sjuksköterskan skällt på maken under besöket.

– När min make låg inne på rummet och hade så ont att han hade svårt att andas medan sköterskan skulle ta prover fick han en barsk utskällning: ”Andas genom näsan! Jag ska på semester om några dagar och vill inte bli magsjuk!”, berättar hustrun för tidningen.

Åkte hem utan att få träffa läkare

Sedan råds paret att vänta innan de får träffa läkare, men då de får reda på att de är lågprioriterade och troligen får vänta i väldigt många timmar fick de åka hem efter att mannen fått ytterligare smärtlindring.

Fyra dagar senare blir smärtan hos mannen så stor att han inte längre vet vad han ska ta sig till. Efter att ha pratat med sjukvårdsrådgivningen bestämmer sig mannen och hans hustru för att omedelbart åka till akuten.

När de kommer fram blir mannen inlagd och morgonen därpå kan man genom en skiktröntgen konstatera att hans blindtarm är sprucken, han buk är fylld av var, samt att hans infektionsvärden är förhöjda.

Mannen får då behandling med antibiotika och sjukskrivs en månad.

Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, av mannens hustru.

Får kritik av Ivo

Ivo kritiserar nu Östra Sjukhusets akutmottagning då man menar att omhändertagandet av mannen inte varit sakkunnigt och omsorgsfullt.

Enligt Ivo borde man ha kunnat konstatera att det rörde sig om en blindtarmsinflammation redan vid första vårdtillfället, eftersom hans blodprovssvar var förenliga med det tillståndet.

Man anser också att en läkare borde gjort en bedömning innan mannen skickades hem.

”Ivo:s kritik kvarstår mot att bukstatus och vitalparametrar inte kontrollerades om under de timmar som patienten väntade i synnerhet då patienten erhöll smärtstillande innan läkarbedömning och som dessutom inte dokumenterades”, konstaterar Ivo i det beslut GP tagit del av.

Chefläkaren: ”Självklart tråkigt”

Per-Olof Hansson, chefläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset bemöter kritiken i ett mejl till GP:

”Med hänsyn till patientsekretessen kan jag tyvärr inte kommentera det enskilda patientfallet. Vi tar dock till oss av kritiken från Ivo och kommer att se över vad vi kunde ha gjort annorlunda i det aktuella fallet. Vårt mål är att alla patienter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska känna sig väl omhändertagna och det är självklart tråkigt när vi undantagsvis inte kan leva upp till detta.”, skriver Hansson till tidningen.