Foto: Daniel Stiller
 Foto: Daniel Stiller

"Blåvitt-sponsor gör affärer med kriminella"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. På onsdag avslöjar SVT att Blåvitts stjärnsponsor Prioritet Finans gör affärer med personer man hävdar är kopplade till Bandidos och Naserligan.
Men IFK Göteborg vägrar att delta i reportaget - trots skatteskandalen i färskt minne.
- Det är klantigt, för de misstänkliggör sig själva, säger Uppdrag Gransknings reporter Ali Fegan.
Skatteskandalen inom IFK Göteborg avslöjades 2005 och ledde till att klubbdirektör Mats Persson - i dag i Gais --och kassören Janne Nilsson senare dömdes till fängelsestraff, bland annat för skattebrott och trolöshet mot huvudman.
Ekobrottsmyndighetens razzia mot Kamratgården drog då in föreningens i dess värsta kris någonsin.

Granskar IFK:s sponsor

På onsdag kan nästa kris vara här.
SVT:s Uppdrag Granskning har sedan i våras kartlagt Blåvitts nya stjärnsponsor Prioritet Finans, finansbolaget som i mars tog över hedersplatsen på spelarnas tröjor efter 30 års samarbete med ICA.
I gengäld får IFK Göteborg årligen drygt 12 miljoner kronor.
Enligt uppgifter till GT kommer reportaget i SVT att visa att Prioritet Finans gör affärer med flertalet personer som har kopplingar till grovt brottsliga grupperingar som Bandidos och Naserligan.

Svar från juristerna

Men ingen hos vare sig IFK Göteborg eller Prioritet Finans har gått med på att intervjuas i programmet.
I stället har Prioritet Finans svarat med ett långt dokument från sina jurister.
- Vi har varit helt öppna med att detta inte är någon granskning av IFK utan av deras sponsor, och förr eller senare kommer även de att tvingas svara på frågorna, säger Ali Fegan, reporter på Uppdrag Granskning.
I reportaget granskas flertalet fall av misstänkt penningtvätt där Prioritet Finans köper fakturor från företag som behöver snabba pengar - till svarta affärer.
Företag där kända ekobrottslingar och gangsters figurerar.
Men detta säger sig Blåvitt inte ha någon kännedom om.

Dök upp på GP

- Vi har tagit ett beslut inom IFK att vi inte vill delta i intervjuer i programmet. I och med det har vi ingen information om vad det är som Uppdrag Granskning fått fram mer än att de säger sig ha graverande uppgifter om Prioritet Finans, säger IFK:s klubbdirektör Seppo Vaihela till GT.
Men så lätt gick inte SVT:s samhällsredaktion med på IFK Göteborgs tysta taktik. I tisdags dök de upp på IFK Göteborgs tillfälliga kansli i Göteborgs-Postens tryckerilokaler på Hisingen, men möttes av fortsatt tystnad.
- Och då informerade jag dem, precis som jag berättade för dig nu, att vi inte tänker delta i programmet. Först när vi sett programmet kan vi ta beslut om vi vill ge några eventuella kommentarer, säger Seppo Vaihela.
Men skadar inte detta IFK Göteborgs varumärke, speciellt med skatteskandalen i färskt minne?
- Vi är Sveriges starkaste varumärke inom idrotten, och det är klart att då blir vi intressanta. Vi är inte granskade utan det är Prioritet Finans och vi kommer därför inte att svara på några frågor av den typen du ställer nu, säger Vaihela.
GT har sökt företrädare för Prioritet Finans utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER