Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåvita Berg på väg mot toppen

VILL SPELA IHOP. Jonatan och Marcus Berg är nästa brödrapar på väg att erövra plats i den blåvita startelvan.
GÖTEBORG. Torsby är ett klassiskt namn i Blåvitts moderna historia.
En historia med många brödrapar.
Nu presenterar sig Jonatan och Marcus Berg från - Torsby.

FAKTA

Andra klassiska brödrapar
Anders och Gunnar Rydberg
Erik och Karl Hysén
Allan och Nils "Tidan" Johansson
Jerry Carlsson och Conny Karlsson
Tord och Tommy Holmgren
Glenn och Dennis Schiller
Andreas och Thomas Ravelli
Fredrik Risp (f.
d.
Karlsson) och Robert Karlsson

Jonatan, 20, och Marcus, snart 19, var inte ens födda när Svennis lämnade Sverige sommaren 1982. Ändå har värmlänningarna haft IFK Göteborg som favoritlag under uppväxten. - Och så Degerfors. Men vi var nere i Göteborg och såg matcher i Champions League. Sedan dess har de närt drömmen att få spela i Blåvitt. Nu är dom där.
 • Marcus Berg - som kom till Göteborg sommaren 2003 fick spela från start i torsdagens succématch i Halmstad (seger 20).
 • Han var nära att göra mål. - Tyvärr blev mitt sistasteg lite långt och jag kunde inte lyfta bollen över målvakten. Jag fick inte upp bollen, säger Marcus.
 • Storebror Jonatan - som kom hit sommaren 2001 - gjorde ett inhopp som tränare Arne Erlandsen berömde.
 • - Jo, det gick väl bra, säger han sansat. I Halmstad bytte dom med varandra.

  Spelade aldrig ihop i Torsby

  I kvällens derby mot lär Marcus få spela på topp bredvid formstarke Stefan Selakovic. Erlandsen ser säkert Jonatan som förste offensive inhoppare. Den dan är inte långt borta då båda Torsby-bröderna spelar från start i allsvenskan. - Vi spelade väl aldrig ihop i Torsby, va? Undrar Jonatan på GT:s fråga och Marcus skakar på huvudet. - Men vi gjorde det i någon träningsmatch i våras. Bröderna är allätare av idrott och var mångsysslare under uppväxten. Det var skytte, skidor, skidskytte (!) och friidrott. - Jag var åtta på lilla SM i skidor över 2,5 km, säger Marcus när GT pressar honom på framgångar. - Jag var med i Värmlands distrikslag på skidor som 14-åring, säger Jonatan. Tro nu inte att bröderna är av den skrytsamma sorten. Tvärtom. Salig Anders Bernmar - med uttryck som "bevara mig för Aveny-charmörer" - hade varit stolt om han hittat bröderna Berg. Vad minns du av första tiden, Jonatan? - Att allt var så himla roligt bara.

  Igenkända på stan

  Hade du en fördel att Jonatan fanns på plats, Marcus? - Det var väl lättare att komma in i gänget. Vi går runt vid Skatås motionsspår och några löpare ropar "Heja Blåvitt" när de springer förbi. Torsby-bröderna säger att de inte är igenkända på stan. - En del hörde av sig efter matchen och ska skicka en video så vi får se den i efterhand. Vad hade ni för ambitioner med 2005? - Att göra mitt bästa och utvecklas så mycket som möjligt och se hur långt det räcker, säger Jonatan. - Att ta vara på varje minut som jag skulle få spela, säger Marcus. Inga överord här inte. Inte heller när toppstriden om guldet kommer på tal. - Djurgården är väl favorit. Vi ligger lågt. Nu är det revansch mot Häcken som gäller. Säger Marcus, medan Jonatan fyller på med: - Vi är i alla fall med. Det gäller i allra högsta grad bröderna Berg från klassiska Torsby.