Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåsta på jobben

SNUVAD PÅ JOBBEN. Öborna är besvikna på att den utlovade hotell- och konferensanläggningen ännu inte blivit verklighet. Eva Südow bor året runt på Käringön och hade hoppats på arbetstillfällen. "Byggnationen har förstört en del av ön", tycker hon.Till höger syns huset med andelslägenheterna och till vänster de friköpta sjöstugorna.
Foto: Lennart Rehnman

KÄRINGÖN. Det skulle bli en hotell- och konferensanläggning med ett 20-tal anställda. 

Öborna jublade och Orust kommun sålde generöst en av Bohusläns vackraste havslägen för en spottstyver. 

I stället blev det privatbostäder för välbeställda sommargäster. 

I dag känner sig alla lurade. 

- Kommunen borde ha vetat bättre, säger Eva Südow, bofast på Käringön.

Affärsmannen och krögaren Bengt Peterson ansågs vara en bra kille som betytt mycket för Käringön. I dag tycker både öbor, sommargäster och kommunens politiker att han blåst dem.

 Peterson driver numera kafé i Dalarna och har lämnat över det praktiska ansvaret för byggnationen till kollegan Christer Jansson.

 – Jag har vänner på ön som inte vill ha kontakt med oss längre, suckar Jansson.

 Vi backar tiden några år:

 I en GT-intervju i mars 2002 berättade en entusiastisk Bengt Peterson att han sålt sin lukrativa krog. Nu skulle han bygga en exklusiv hotell- och konferensanläggning. Det talades om 15 fristående sjöbodar i två plan, bästa sjöläge och ett spa ute på ett skär. Huvudbyggnaden skulle bland annat rymma hotellmatsal, dubbel- och enkelrum.

 – Det här är mitt livs grej, sade Bengt Petersson.

”Ett underpris”

 I september 2003 köpte han genom sitt bolag Öfyren Hotell AB en 3 150 kvadratmeter stor tomt på området Öviken av Orust kommun.

 Pris: 1 101 500 kronor.

 – Ett underpris, anser Örådets Eva Südow. Här kostar en liten tomtplätt där bara huset får plats 600 000 kronor.

 I en bilaga till köpeavtalet lovade man en varsam exploatering med målet att starta verksamhet som skulle ge Käringöborna jobb. Detaljplanen tillåter nämligen inte bostäder.

 – Vi ville ha fler arbetstillfällen. Inte fler sommarstugor, säger politikern Roger Hansson (s).

 Men det blev det.

 Först byggdes 18 sjöstugor på rad med spottavstånd till vattnet. De är i dag avstyckade och ägs av privatpersoner och några företag.

Lockande säljargument

 Bengt Petersons lockande säljargument till sjöstugespekulanterna var glasklart:

 Husen såldes för 3, 5–4 miljoner kronor och köpet skulle finansieras genom uthyrning till konferensanläggningen och dess gäster.

 Det löftet har inte infriats.

 I dag pågår försäljningen av 20 bostadsrätter för mellan två och tre miljoner kronor i det som skulle bli det stora hotellkomplexet framför sjöstugorna. 

 I den första annonseringen hos mäklaren m2 sades inte ett ord om att lägenheterna skulle hyras ut. Om du går in på mäklarens hemsida i dag har villkoren ändrats. Nu måste du hyra ut din bostad nio månader om året till konferensanläggningen som ännu inte finns.

"Allt lät så bra "

 Eva Südow tycker att området är fult och hon är ledsen över de stora naturvärden som gått förlorade.

 – Området är för tättbebyggt och har tagit för stor del av en underbar natur med ovanliga blommor och ett rikt djurliv, menar hon.

 Hon säger att hon talar för hela Örådet och får medhåll av förre ordföranden Sven-Erik Saxmo:

 – Allt lät så bra från början. Vi ville så gärna ha arbetstillfällen och de trodde nog själva på det de sade. I dag är det inte så mycket kvar av de löftena.

Kommunen sa nej

 I somras försökte Bengt Peterson få igenom ett nytt bygglov för ytterligare lägenheter i den huskropp som ännu inte uppförts. Genom ett samarbete med en företagare i området skulle restaurang/konferensdelen ändå säkras, menade han.

 Då sade kommunen nej.

 – Vi kände oss lurade. Han skulle ju bygga en konferensanläggning, påpekar Hans Stevander (s), vice ordförande i byggnadsnämnden.

"Det här ser bättre ut"

 Nyligen gjorde Bengt Peterson en kovändning. På byggnadsnämndens bord ligger nu en ny begäran. Nu vill Öfyren bygga tre konferensrum, tre grupprum, två kapprum, en frukostmatsal och en uteservering på bottenvåningen. På övervåningen vill man bygga små lägenheter/rum med pentry.

 – Det här ser bättre ut, säger bygglovsarkitekten Jelena Jovic vid Orust kommun. Bygglovet ska upp i nämnden på torsdag.

 Då kanske det blir en konferensanläggning till slut?

 – Jag har svårt att tro det, säger Sven-Erik Saxmo.


Fotnot. Bengt Peterson kommenterar i en senare GT-artikel.

Är skärgården för tätbebyggd?