Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blåbären kan rädda din syn

GÖTEBORG. Inger och Orvar Sundström har lika bra syn som i ungdomens dagar.

Båda är 80 år och kör bil utan glasögon.

Hemligheten är blåbär.

  I tjugofem år har vi ätit extrakt av blåbär varje dag, säger Inger Sundström.

Över två miljoner svenskar har åldersrelaterade ögonsjukdomar som strarr och gulafläckenproblem. Nu menar forskarna att mycket går att förebygga. Inger och Orvar Sundström, bor i Hovås utanför Göteborg. De är övertygande om blåbärens hälsobringande effekt. – Jag läste en artikel i en tidning för tjugofem år sedan om konstnären Bengt Lindström, fortsätter Inger Sundström.

Inte ångrat sig

 Han hade räddat synen genom att äta kosttillskottet Strix som innehåller blåbärsextrakt. – Eftersom min man har ögonsjukdomar i familjen följde vi Bengt Lindströms exempel och började äta prepararet. – Det har vi inte ångrat. Många i vår ålder har problem med synen. Vi har aldrig haft några problem. – Jag kan använda läsglasögon ibland. Bil kör jag utan glasögon och skyltarna ser jag perfekt. Det är heller inget fel på mitt mörkerseende. Läkemedelsföretaget Ferrosan ligger bakom produkten och kommer nästa vecka lansera   efterföljaren Strix Forte. I den har man fördubblat blåbärsextraktet och lutein, ett för ögat viktigt färgämne som kroppen har svårt att ta upp när man blir äldre.

Startar studie

 I höst startar en klinisk studie i Finland under ledning av Hillevi Blomster, ögonläkare och forskare i Lahtis utanför Helsingfors. – Det är viktigare att försöka förbygga ögonsjukdomar än att behandla dem när de är ett faktum, säger Hillevi Blomster. Hon har forskat länge på blåbären och kostens betydelse för ögonsjukdomar.

Kan förebygga

 – Det finns ett ämne i blåbär, antocyanosider, som förhindrar inflammatoriska reaktioner i ögat som annars kan skada cellerna. Det kan man, enligt min erfarenhet, förbygga genom att äta blåbär. Den kliniska studien på kosttillskottet skall vara avslutad i mitten av nästa år och omfatta patienter med grön starr samt en kontrollgrupp. – Vi ska studera, synskärpa, kontraster, synfält, ögontorrhet, ögontryck, blodflöde och oxidativ stress som bildar fria radikaler. Göteborgsläkaren Laszlo Galanthai-Fekete deltar i studien. – Blåbär är en av naturens starkaste antioxidanter, säger Laszlo Galanthai-Fekete.

Bekräftas

 Han har i tjugo år behandlat närmare tvåtusen patienter med ett vitaminpaket av starka antioxidanter. Hans påståenden om den positiva effekten bekräftas av en stor amerikansk undersökning, AREDS-studien. – Det finns många internationella studier, däribland japanska och amerikanska där man har studerat blåbärens effekt på ögats kärl, fortsätter Laszlo Galanthai- Fekete. I Frankrike använder man sen trettio år tillbaka blåbärsextrakt som behandling av diabetiker för att kunna motverka skador på näthinnan.

FAKTA

Ögonsjukdomar
Det finns två typer av åldersorsakade sjukdomar i gula fläcken.
En TORR och en VÅT.
Den torra drabbar 90 procent och innebär en omfattande celldöd i stödjevävnaden i gula fläcken.
Den våta formen är allvarligare eftersom nya blodkärl bildas under näthinnan ur vilka det sedan läcker vätska.
Båda kan behandlas med stora doser antioxidanter (vitaminer) den våta formen kan även behandlas med laser.
GRÅ STARR drabbar cirka 2 miljoner svenskar och går att operera.
GRÖN STARR, glaukom, innbär att trycket stiger i ögat vilket orsakar sämre blodflöde och synnerven kan förstöras.
Behandlas med ögondroppr eller operation.
Källa: Laszlo Galanthai-Fekete

Så påverkas ögat
Kombinationen av blåbärsextrakt (antocyanosider) vitaminerna A och E, mineralerna zink och selen samt Lutein sägs påverka blodcirkulationen positivt, filtrera bort det skadliga blå våglängderna i ljuset och skydda ögat mot åldrandeprocessen genom att stärka blodkärlen och minska produktionen av fria radikaler.

Fria radikaler
FRIA RADIKALER är aggressiva ämnen som angriper och bryter ner kroppens vävnader.
Kan leda till celldöd som orsakar sjukdomar.
Ökar med stigande ålder.
ANTIOXIDANTER är ämnen som förintar de fria radikalerna.
Kroppen har egen produktion som försvagas med stigande ålder.
Kan tillföras genom kost och kosttillskott.

Bra kost för ögat
En tallrik blåbär per dag som alternativ till kosttillskott.
Broccoli 350 gr per dag.
Ärtor 350 gr per dag.
Spenat.
Majs.
Äggula.
Skaldjur.
Nötter.