Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blå tåget blir av med alkoholserveringen

Blå tågets restaurangbolag fick alkoholtillståndet indraget i förra veckan.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Bolaget som serverar mat och dryck på Blå tågets resor mellan Göteborg och Stockholm har blivit av med alkoholtillståndet. 

Beslutet fattades i förra veckan. 

Motiveringen: "Systematisk ekonomisk misskötsel under lång tid".

– Vi tycker ju hela ärendet är felhanterat, säger Per Syren, managementkonsult som arbetar åt Blå tåget.

Från och med i dag blir det ingen alkohol på tågen. 

Det var i mitten av förra veckan som Stockholms stad beslutade att dra in serveringstillståndet för Skandinaviska tågrestauranger AB som sköter restaurangverksamheten på Blå Tågets resor. 

Bolaget är ett dotterbolag till Skandinaviska Jernbanor AB som driver själva tågverksamheten.

Men trots det fortsatte alkoholserveringen i helgen. 


LÄS MER: Totalstopp för Blå tåget - säkerhetsbrist


Stopp för öl och vin till maten

Det berättar Per Syrén, managementkonsult som arbetar åt Blå tåget och under lång tid varit knuten till moderbolaget Skandinaviska Jernbanor AB. 

– Vi nåddes av informationen först i dag, säger Per Syren och berättar att det från och med i dag är slut med alkoholserveringen.

Samtidigt uppger han att bolaget med advokats hjälp ska överklaga beslutet och att man hoppas få det hävt – i väntan på slutgiltigt beslut – före jul- och nyårshelgerna. 

"klart att det inte blir någon höjdarupplevelse"

Restaurangverksamheten, restaurangen i  äldre stil och en särskild pianobar, har lyfts fram i Blå tågets reklam sedan starten. 

Resan mellan Göteborg och Stockholm ska vara mer än bara en resa – en upplevelse i gammal stil. "Blå Tåget är en klassiker, med dess pianobar och restaurang så höjer vi din tågupplevelse till ett minne för livet", skriver bolaget på sin hemsida.

– Om vi bara får servera läskeblask, så är det klart att det inte blir någon höjdarupplevelse, säger bolagets trafikchef Peter Alsén och hänvisar oss vidare till Per Syrén för frågor om restaurangbolagets alkoholtillstånd.


LÄS MER: Efter säkerhetsstoppet - Blå tåget får fortsätta 

Blå tåget har blivit en populär mer upplevelserik resa mellan Göteborg till Stockholm.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

"Systematisk ekonomisk misskötsel"

Bakgrunden till att Blå tågets resor blir "torrlagda" är, enligt Stockholms stad som skött serveringstillståndet, "systematisk ekonomisk misskötsel under lång tid", inom restaurangbolaget "och andra närstående bolag"

Bland annat hänvisas till upprepade restförda skatter inom bolagen som driver verksamheten liksom allvarliga revisorsanmärkningar. Både för restaurangbolaget och närstående bolag. 

"De sammantagna uppmärksammade bristerna i det tillståndshavande bolaget samt i bedömda närstående bolag, även bolag som har gått i konkurs är av så omfattande och allvarlig art att någon annan åtgärd än återkallelse av Skandinaviska tågrestauranger AB", skriver Stockholms stad i underlaget till beslutet. 

Per Syrén säger att de känt till och varit i diskussioner med Stockholms stad under ett par månaders tid om serveringstillståndets framtid. 


LÄS MER: Järnvägssträcka avstängd efter olycka 


Han uppger att bolaget förbereder en överklagan till förvaltningsrätten och att beskrivningen av bolaget inte är korrekt. Att det rör sig om gamla saker, en obetald skatt och en revisorskommentar.

– Vi hävdar med emfas att detta är felaktigt hanterat. Vi kan använda ordet rättsskandal. Vi är förbannade över hur det här ärendet har hanterats, säger Per Syrén.

Enligt honom arbetar bolaget för att ta in en annan extern krögare – med serveringstillstånd – till januari. 

Enhetschefen: "Tillståndet är återkallat"

Carina Cutlip är enhetschef för tillståndsenheten vid Stockholms stad. Hon uppgav under måndagsförmiddagen att något överklagande inte hade kommit in från Blå tågets restaurangbolag. 

– Det här tåget har haft serveringstillstånd via Stockholms stad och det tillståndet är återkallat, säger hon. 

– När vi återkallar ska vi kommunicera det här beslutet. Återkallelsen gäller från det att beslutet är taget och protokollet är underskrivet.

Protokollet justerades den 12 december, enligt Carina Cutlip. 

Per Syrén uppgav strax före lunchtid på måndagen att bolaget då inte hade blivit formellt delgivna men att de via andra vägar nåtts av informationen.

GT har sökt Måns Bolin som är vd för både Skandinaviska tågrestauranger AB och Skandinaviska Jernbanor AB.