Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blå laser beslagtogs –  brände sönder vägg

Laserpekaren beslagtogs på Landvetters flygplats – brände sedan hål i en vägg.

Efter beslaget varnar Tullverket internt om det kraftiga – och mycket farliga – instrumentet. Den blå lasern har kommit till Sverige.

– Jag vill betona farligheten, man hör om den gröna lasern som bländar folk men får man den blåa i ögat kan det gå riktigt, riktigt illa, säger tullåklagare Jan-Ingmar Karlsson.

Det var den 18 januari som laserpekaren upptäcktes hos en resenär på Landvetters flygplats utanför Göteborg. Den hade inhandlats i Thailand och upptäcktes i en vanlig rutinkontroll av Tullverket.

Det skulle sedan visa sig att just denna laserpekare var av mycket farlig art, och inte ens jämförbar med den gröna laser som varit i ropet efter att till exempel spårvagnsförare blivit bländade.

– När man gjorde den tekniska undersökningen hos polisens tekniska rotel brände lasern sönder en vägg på bara en sekund, säger Jan-Ingmar Karlsson, tullåklagare och förundersökningsledare hos Tullverket.

Förödande konsekvenser

Det började omedelbart ryka och det brändes hål i väggen. Vid undersökningen visade det sig att pekaren hade en maxeffekt på 50W.

– Vi blev tämligen chockade av att den hade sådan effekt och vi har varnat för denna internt, att man ska vara väldigt försiktigt när man stöter på en laser.

Den blå lasern skulle kunna få förödande konsekvenser om den använts på fel sätt, menar han. Kraften bevisades när den brände hål i väggen och då kan man bara sia om vad som skulle ha hänt om den riktats mot ett öga eller annan känslig kroppsdel.

– Den som köper den här pekaren kanske inte är medveten om hur farlig den är och då kan det bli kraftiga skador om man till exempel skulle rikta den mot en person, säger Jan-Ingmar Karlsson.

"Vill betona farligheten"

Han berättar också att han inte hört talats om något liknande beslag i Sverige. Men att tullen ute på Landvetter samma dag hittade ytterligare en av de farliga laserpekarna.

– Den hittades hos en passagerare på samma plan, men de två resenärerna hade ingen relation till varandra.

Ärendet utreds nu av Tullverket och det kommer att väckas åtal för smuggling. Men framför allt vill Jan-Ingmar varna för den blå lasern.

– Jag vill betona farligheten och att det sedan årsskiftet är olagligt att ta in laserpekare från utlandet till Sverige, säger han.