Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tv-profilen bjuder in till seans – på skola

Humanisternas Jan Sjöö är kritisk mot att TV-mediumet Terry Evans fått hyra Elof Lindälvs gymnasium för en ”Storseans”.
Foto: Kungsbacka kommun/Privat
Terry Evans var ett av medierna i serien Det okända i TV4, i oktober kommer han till Kungsbacka och Elof Elvströms gymnasium.
Foto: FOTO: DANIEL OHLSSON/TV4
Storseansen med Terry Evans kommer äga rum i skolaulan på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka.
Foto: Kungsbacka kommun / Kungsbacka kommun
Jan Sjöö, ordförande Humanisterna i Västra Sverige, vill inte att medium och liknande verksamheter ska kunna hyra in sig i kommunens lokaler.
Foto: Privat

Det självutnämnda mediet Terry Evans, känd från bland annat tv-programmet ”Det okända”, arrangerar i höst en så kallad storseans i Elof Lindälvs gymnasiums aula i Kungsbacka.

Men det sker inte utan kritik.

– Det ger ju en legitimitet att det skulle vara något seriöst, det tycker jag är fel när det är lurendrejerier helt enkelt, säger Jan Sjöö, ordförande för Humanisterna i Västsverige.

Enligt Kungsbacka kommun är det ett eventbolag som hyrt Elof Lindälvs gymnasiums aula i mitten av oktober för vad som beskrivs som en ”storseans”, där besökarna med mediet Terry Evans kommer få möjlighet att kommunicera med ”andevärlden”.

”(D)e har varit öppna med vad lokalen ska användas till”, skriver gymnasiechefen Jonas Fransson i ett mejl till GT där han också försvarar uthyrningen.

”Vi har inga synpunkter på eventet i sig; det krockar inte med vår värdegrund”.

Men Jan Sjöö, ordförande för Humanisterna i Västsverige är mycket kritisk till att det är en kommunal lokal och därtill en skollokal som används för något som han beskriver som ”nonsens, lurendrejeri”:

På Terry Evans bolags hemsida meddelas att biljetterna till storseansen i Elof Lindälvs gymnasium redan är slutsålda.
Foto: Skärmdump creativexperiences.se

”Prata med döda eller driva ut spöken är fel”

– Det handlar om att det är kommunens egendom, kommunens pengar är kommunens pengar. När man säger att man kan bota cancer med handpåläggning, när kyrkan säger att man kan bota homosexualitet med bikt, prata med döda eller driva ut spöken är det fel, säger Jan Sjöö och menar att kommunen legitimerar verksamheten även om det sker utanför skoltid.

– Det ger ju en legitimitet att det skulle vara något seriöst, det tycker jag är fel när det är lurendrejerier helt enkelt.

– Att man överhuvudtaget får sälja detta. Jag får inte sälja en tv som inte fungerar på ett företag och påstå att den fungerar, men jag får sälja att jag driver ut spöken utan att det är visat att jag gör något.

Enligt Terry Evans hemsida kommer besökarna under drygt tre timmar få möjlighet att kommunicera med andevärlden under ”storseansen”. 

Enligt hemsidan är biljetterna redan slutsålda. 

Terry Evans blev känd för en större publik såsom medium i TV4-serien ”Det Okända”.
Foto: FOTO: DANIEL OHLSSON/TV4

Terry Evans: ”Låter en ande kontakta mig”

Terry Evans håller naturligtvis inte med. Han beskriver själv vad besökarna kommer få se:

– Jag låter en ande kontakta mig, och den anden avgör vilken person jag ska prata med. Om du var i publiken och din far hade varit på andra sidan, dött i en hjärtattack en olycka eller vad som helst så ger jag dig information. I bland ger andarna information om vad som verkligen hänt i personens liv som jag pratar med. 

Han beskriver det som att han varit jagad av Humanisterna och dess företrädare under många år.

– Det är min lagliga rätt att hyra den här lokalen. Jag har gått genom de rätta kanalerna. Jag har kontaktat kommunen, frågat skolan. Och de har sagt ja. 

Om Humanisternas ordförandes beskrivning av verksamheten som nonsens och lurendrejeri säger Terry Evans:

– Det är deras åsikt och det är en minoritetsorganisation. Vad än deras problem är, de anklagar mig för ditt och datt.

Och så lägger han till:

– Jag har blivit testad av forskare, jag har varit med i ett researchprogram med forskare i två veckor. Efter två veckor fanns det tillräcklig evidens för att bevisa det jag gör. Det var presenterat på en vetenskaplig konferens.

Professorn förnekar bestämt

När GT ber att få ta del av den forskningen hänvisar Terry Evans oss till Hans Liljenström, professor i bioteknik vid Statens Lantbruksuniversitet. Han är också föreståndare för ett forskningsinstitut på Sigtunastiftelsen, Agora. 

Han bekräftar att det är inom ramen för det senare som han gjort tester på Terry Evans hjärnaktivitet. Resultaten från de testerna, som gjordes i Kina, skrevs ner i ett fyrasidigt ”konferenspapper” som presenterades på en konferens 2013.

Men att han skulle ha utfört någon forskning som ger vetenskapligt stöd till att Terry Evans verkligen kan kommunicera med andar, att det han gjort bevisar ”vad Terry Evans gör på scen”, det förnekar Hans Liljenström bestämt. 

– Nej. Den saken har jag över huvudtaget inte tittat på.

Vad han faktiskt har undersökt är hur Terry Evans hjärna påverkas under vad som beskrivs som ett meditativt tillstånd, då Terry Evans själv säger att han går mellan olika medvetandenivåer. 

Frekvenser i hjärnan

– Det vi såg var att han kan gå in i olika medvetandetillstånd och att de medvetandetillstånden motsvarar olika frekvenser, ungefär så, säger Hans Liljenström.

Skulle det lika gärna kunna vara i situationer där han använder hjärnan väldigt mycket för att observera människors kroppsspråk, reaktioner och hur människor agerar som ger honom, medvetet eller omedvetet, slutsatser eller ledtrådar om vad de varit med om

– I princip skulle det säkert kunna vara så. Men det är säkert omedvetet han fångar upp det i så fall, tror Hans Liljenström.