Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björns fälla tar kol på knotten: "Hysteriskt"

Resultatet var närmast chockerande när Björn Nielsen, 44, för första gången vittjade sin fälla hemma vid sommarstugan i Mostjärnshyttan i Värmland.
Foto: Privat
Genom att placera briketter i grillen som en orm så håller grillen värmen i upp till tio timmar. Något som till slut tar kol på de irriterande knotten.
Foto: Privat
Efter år av grubblerier föll den sista pusselbiten ner för Björn Nielsen, 44, förra söndagen. Nu sprids hans knep över hela Sverige efter att hans fru delat med sig av hemligheten som tar kol på knotten på Facebook.
Foto: Privat

Efter år av grubblerier har Björn Nielsen äntligen kommit på ett sätt att bli av med knotten.

Nu sprider sig hans knottfälla över hela Sverige efter att hans fru Anna Rosenberg delat med sig av familjens knep.

– Jag fick ett grilltips, men i stället för att grilla stek gick jag hem och började grillade knott, säger Björn Nielsen.

Decennier av knottproblem kan snart vara över i det lilla samhället Motjärnshyttan i Filipstads kommun.

Efter att stockholmaren Björn Nielsen, 44, förra söndagen fick ett knep om hur man håller i gång ett långkok i en klotgrill, föll den sista pusselbiten på plats.

– Knotten har bekymrat oss i många år. Jag har tidigare sett hur knotten fastnar på grillen av själva restvärmen och när jag fick höra om den här metoden gjorde det verkligen susen, säger Björn Nielsen.

Ormmetoden

Metoden han pratar om kallas för ormmetoden. Genom att placera briketter i två lager i en ring som inte riktigt sitter i ihop i grillen håller den värmen i flera timmar.

– Vi pratade om hur man grillar långkok och när jag fick reda på det här åkte jag hem och testade den på knotten.

Som en extra krydda passade han också på att smörja locket på grillen med ett tunt lager av matolja.

Resultatet var närmast chockerande morgonen efter.

– Det var hysteriskt mycket knott. Vi fick ta kvast och soppa bort dem med, säger Björn Nielsens fru Anna Rosenberg, 44.

Redan dagen efter första försöket med knottfällan märkte hon och barnen Emil, 17, och Emma, 15, en markant skillnad hemma på tomten i Motjärnshyttan i Värmland.

Knottgrillning hela sommaren

Efter att familjen först spred tipset till sina närmaste grannar i området grillar nästan hela grannskapet numera knott berättar Anna Rosenberg.

Planen är nu att fortsätta med knottutrotningen under hela sommaren för att bli av med problem som familjen upplevt sedan de köpte lantstället i Värmland för fem år sedan.

Men Björn Nielsens knottfälla har redan spridit sig längre än så.

Efter att Anna Rosenberg berättade om tipset och la ut bilder på knottfällan på Facebook har inlägget på mindre än ett dygn redan fått över 16 000 delningar.

– Man blir nästan lite förskräckt, men knott bekymrar många och kan det här hjälpa andra så är det bara roligt, säger knottfällans uppfinnare Björn Nielsen.

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Så blir du av med knotten

1. Gör en ring med briketter i grillen, två rader och ett lager ovanpå. Låt det vara en glipa och tänd på i ena änden (då tänder de varandra sakta och grillen håller sig varm hela natten). Se bild 2 eller läs mer om snake/orm-metoden.

2. Stäng spjället på ovansidan och ha spjället på undersidan lite öppet.

3. Olja in locket med matolja.

4. Lägg på locket och låt knotten komma!

Bästa resultat får man på natten om det inte regnar eller blåser.