Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn vill hedra fängslade författare med spårvagnar

Förslaget: Döp spårvagnar efter fängslade svenskarna.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea sedan 2001.
Gui Minhai sitter fängslad i Kina utan rättegång sedan 2015.

Björn Larsson vill se två spårvagnar – i Dawit Isaaks respektive Gui Minhais namn.

I ett e-förslag till Göteborgs stad hoppas han att det ska bli verklighet.

– Vi vanliga medborgare har inte glömt Dawit Isaak och Gui Minahi, säger Björn Larsson.

– Det är för jävligt att två svenska medborgare sitter inlåsta utan riktiga skäl. Det sker manifestationer men ingen förändring , som jag kan se i alla fall. Jag tänkte att i stället för att gå och knyta näven i fickan så kan man väl göra någonting, säger Björn Larsson.

Till vardags är han ingenjör vid Göteborg energi, och brukar annars inte ”driva några politiska handlingar”. Men att döpa två spårvagnar i Gui Minhais och Dawit Isaaks namn tycker han är det minsta man kan göra för att hedra de två författarna.

Björn Larsson har lagt fram en e-petition om att döpa två spårvagnar i Dawit Isaaks och Gui Minhais namn.
Foto: Privat

Vill visa sitt stöd

– Jag tror att varje gång någon ser spårvagnarna kommer det påminna allmänheten om allvaret i det här. Förhoppningsvis blir det som en del i aktionerna, att droppen urholkar stenen och att det till slut händer nåt, säger Björn Larsson.

Framför allt ser han det som ett sätt för allmänheten att visa familjerna och de anhöriga sitt stöd.

– Att vi vanliga medborgare bryr oss, att vi inte glömt Gui Minhai och Dawit Isaak.

Förslaget har han lämnat in till Göteborgs stads e-petitionstjänst ”Göteborgsförslaget”, som är ett sätt för medborgare att föreslå åtgärder till kommunala politiker. Får ett förslag minst 200 röster på 90 dagar kommer det att behandlas av ansvarig politisk nämnd. 

”En ständig påminnelse”

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN, ser alla former av uppmärksamhet för de två fallen som positiva.

– I det här fallet blir det ju en ständig påminnelse om deras fångenskap. Skulle de bli fria blir det en påminnelse om den fångenskap de satt i, säger han.

Kollegan Elisabeth Löfgren är ordförande för Svenska PEN:s Fängslade författares kommitté. Under den gångna veckan har hon deltagit i ett seminarium i Bryssel där Dawit Isaaks bok ”Hopp” delades ut i 715 EU-parlamentarikers brevlådor. Hon har själv röstat på Björn Larssons förslag.

– Det är lysande. Jättebra. Det är många kända personer som fått spårvagnar döpta efter sig, jag tycker det är viktigt att även lyfta fram mänskliga rättigheter på det här sättet. Det är två personer som inte fått någon rättegång, som sitter fängslade under hemska förhållanden, säger Elisabeth Löfgren. 

Elisabeth Löfgren är ordförande i Svenska PEN:s Fängslade författares kommitté.
Foto: Privat

Sitter fängslade utan rättegång

De svenska medborgarna Gui Minhai och Dawit Isaak sitter båda fängslade mot sin vilja och utan rättegång i sina respektive hemländer Eritrea och Kina. Båda har bott och verkat i Göteborg.

Den 23 september 2001 togs författaren och journalisten Dawit Isaak till fånga i Eritrea och har sedan dess suttit frihetsberövad. I år är det 18 år sedan. Eritrea menar att Dawit Isaak hålls fången på grund av brott mot rikets säkerhet. Många andra - däribland människorättsorganisationen Amnesty – menar att det är till följd av en artikel som publicerades i tidningen Setit som Isaak var delägare i.

Författaren och bokförlaggen Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan 2015. Under en semesterresa i Thailand togs han till fånga av kinesiska agenter. Det misstänks att orsaken är hans bokförlag och bokaffär Causeway Bay Books som publicerade böcker om Kinesiska politiker.

Våren 2020 släpps boken ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” med dikter som Gui Minhai skrivit under sin tid i fängelset.