Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björn mötte vargen på Grimsholmen

SIKTAD IGEN. En varg har setts på Grimsholmen söder om Falkenberg. Inte långt därifrån sågs en varg redan förra veckan. Vargen på bilden är inte den som setts där. Foto: shutterstock

En varg som upptäcktes då den simmade i Nissan förra veckan verkar nu ha bestämt sig för att stanna på Grimsholmen söder om ­Falkenberg.

Björn Neidert var ute med hunden när han plötsligt stod öga mot öga med vargen.

- Jag upplevde den som en best, säger Björn Neidert.

Vargar vi minns

Kynna: Vargtiken som sköts i november 2011 under skyddsjakt utanför Älmhult efter att ha rivit ihjäl ett stort antal får inom sitt revir.

Skånevargen: Varghanen som fångades med sömn-ampull och flyttades till Dalarna 1984. Den vandrade söderut igen och sköts i Halland.

Ylva: Vargtik i Värmland som var närgången mot människor och hundar. Den sköts i skyddsjakt 1992.

Storstadsvargen: Ungvargen som irrade runt i Stockholmsområdet i flera veckor 2005 och simmade utanför Lidingö. På E4:an blev den påkörd och dog direkt.

Björn Neidert, 66, från Göteborg hade åkt till sommarstugan söder om Falkenberg. I går eftermiddag var han ute på promenad med hunden Otto runt stugområdet. Plötsligt stod Björn Neidert öga mot öga med en stor varg.

Sprang över fältet

- Det tog ett tag att koppla att det var en varg, den var lång och väldigt stor, och jag upplevde den som en best. Vi stod och ­tittade på varandra, sedan ­lickade det i skallen att jag måste in med hunden, då kom rädslan in i bilden, berättar Björn Neidert.

Han tog hunden i säkerhet och såg genom glasdörrarna i sommarstugan hur vargen sprang över fältet utanför.

- Jag var 100 procent säker på att det var en varg, den var så stor, mäktig och grå, det var ingenting att snacka om. Den rörde sig på ett helt annat sätt än en hund, säger Björn Neidert.

"Drar vidare"

Martin Broberg, rovdjurs­expert vid länsstyrelsen i Halland, tror att det rör sig om samma varg som i förra veckan sågs simma över Nissan norr om Halmstad. Förmodligen är det också samma varg som det rapporterats om i måndags på Grimsholmen.

Huvudteorin är att det rör sig om en hanvarg som är på jakt efter en tik att para sig med.

- Förmodligen har den slagit ett byte i området, och hållit sig kvar eftersom den inte hunnit äta klart. Sedan kommer den nog att dra vidare, säger Martin Broberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!