Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Lindsten: Leker jetset för skattepengar

Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Jaha, nu står ni där med byxorna neddragna igen.

Att ni aldrig lär er, makt-havare i Göteborgs kommun.

Kvällens inslag i "Uppdrag granskning" är häpnadsväckande och får mig att känna sorg och vrede.

Sorg över inkompetensen, vrede över att ni leker jet-setare för mina skattepengar.

Det handlar om resor till mässan Mipim i Cannes på Franska Rivieran under fyra års tid. Om frukostar, luncher och middagar med champagne, gåslever, sniglar och calvados. Om tillställningar med öppen bar på lyxhotellet Carlton.

Aj, en politiker som gjort bort sig, kanske?

Nix.

Det handlar om 40 personer enligt "Uppdrag granskning".

40!

Som åker till Cannes för att marknadsföra Göteborg. För att champagnemingla med syftet att få företag att etablera sig här.

"Uppdrag gransknings" reportage visar att det kostat skattebetalarna runt 4,6 miljoner kronor.

Ansvariga har svårt att visa upp något som helst resultat av de här lyxresorna.

Ändå hävdar man att det är viktigt att vara med. På bred front. Och att vi göteborgare nog tycker det är okej med satsningarna om vi bara förstår helhetsbilden.

Har ni fullständigt tappat förståndet?

Patrik Andersson, vd för Business Region, håller med om att det är en "utmanande miljö".

Varför öppnar du då baren för flera hundra pers på lyxhotellet Carlton, Patrik?

Bertil Rignäs, vad kan han ha att göra på strand- promenaden i Cannes i sex-tio dagar årligen (mässan pågår under fyra dagar), i sin egenskap av vd på allmännyttiga Bostadsbolaget? Det får vi inte veta i inslaget, Bertil håller sig undan.

På Bostadsbolagets hemsida har han dock låtit meddela: "Genom intryck från MIPIM har vi tagit initiativ till att utveckla bostäder på Brunnsbohöjd."

Snyggt, Bertil. Dina hyresgäster förbereder säkert en våg som får publik- jublet på Gamla Ullevi efter ett Blåvitt mål att framstå som en viskning.

Sen har vi de goa parhästarna på Älvstranden Utveckling AB, Mats Andersson, vd, och Mats Karlsson, styrelseordförande. Som köper lyxvin med sig hem men kallar det frukost på reseräkningen eller tar med sig frugan ut på lyxkrogarna. Och godkänner varandras reseräkningar.

Båda har tagit sin Mats ur denna ruttna representationsskola nu, tack och lov.

Gubbar, gubbar, gubbar sprungna ur den gamla Göteborgsandan, tänker du kanske?

Nejdå, tjejer kan också.

Ta Christina Johnsson, fastighetsdirektör i Göteborg, som mellan 2010 och 2013 haft med sig en delegation till Cannes. Och glatt godkänner märkliga kvitton, bland annat två luncher samma dag med samma goa fastighetsgäng.

Man tar sig för pannan.

Anna Johansson, kommunalråd och dåvarande styrelseordförande för Bostadsbolaget, godkände Bertil Rignäs kvitton från Cannes. Bland annat en lunch som i själva verket var inköp av - damkläder.

Anna, du kanske bör läsa igenom Göteborgs riktlinjer för representation (Handling 2013 nr 66).

Här står att läsa under policy för representation: "Representation ska vara måttfull, ske kostnadsmedvetet och med klar målinriktning... Riktlinjerna gäller såväl inom som utom Sveriges gränser."

Och under kapitlet ekonomiska konsekvenser står att läsa: "Det är sannolikt att det mer restriktiva och detaljerade regelverk som föreslås kan leda till ekonomiska besparingar för Göteborgs Stad."

Nästa Mipim-mässa i Cannes äger rum den 11-14 mars.

Hotel Carlton är redan fullbokat.

Öppnar du baren igen, Patrik?

Fotnot: Göteborgs Stad hävdar på sin hemsida att det inte var 40 utan 32 politiker och tjänstemän som var med på årets Mipim.