Kan förbjudas inom skolan. Foto: Robban Andersson
Kan förbjudas inom skolan. Foto: Robban Andersson

"Björklund försöker bara stjäla väljare"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) öppnar för förbud av heltäckande slöjor i svenska skolor.
Ett förslag som västsvenska muslimer tycker strider mot religionsfriheten.
- Han försöker bara stjäla väljare från Sverigedemokraterna, säger Ahmed Al-Mofty, ordförande för Islamiska Informationsföreningen.

Att heltäckande slöjor skulle vara ett problem i skolorna tycker ordföranden i Islamiska Informationsföreningen i Göteborg är felaktigt.

Valpolitik

- Jag känner faktiskt ingen som har vare sig niqab eller burka. Det är väldigt ovanligt och handlar om en extremt liten skara människor som de försöker göra valpolitik av, säger Ahmed Al-Mofty.
Han tycker det är beklagligt att regeringen vill lägga sig i människors integritet, med tanke på att det råder religionsfrihet i Sverige.
- Det här är ett utspel inför valet. Folkpartiet kallar sig liberaler men försöker nu plocka röster från Sverigedemokraterna, säger han.

Bärs inte av någon

Samtidigt förstår Ahmed Al-Mofty de länder som försöker förbjuda tvångsanvändande av heltäckande slöjor.
- Men när det gäller det fåtal med enstaka vuxna som väljer det här skall det plötsligt lagstiftas.
Enligt rektorerna på Burgårdens utbildningscentrum, Hjällboskolan och Sjumilaskolan i Biskopsgården går för närvarande inga elever med burka eller niqab hos dem.
- Vi har många elever med vanlig slöja men har aldrig haft någon elev med burka eller niqab här så vitt jag vet, säger Peter Holmqvist, rektor på Hjällboskolan, årskurs 6-9.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER