Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bjöd Schyffert på nöjestur i stridsplan – slipper kritik

Som barn drömde Henrik Schyffert om att bli stridspilot.
Foto: CARL BREDBERG/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Skaraborgs flygflottilj bjöd komikern Henrik Schyffert på en flygtur i ett av Försvarsmaktens Jas–plan.

Det föll inte i god jord hos alla – och en privatperson anmälde händelsen till JO.

”Tanken är inte att Flottiljen ska vara ett skattefinansierat upplevelsecentrum åt familjen Schyffert”, skrev anmälaren.

Men det finns ingen grund för kritik mot Försvarsmakten. Det konstaterar JO efter att ha granskat händelsen.

”Mycket bra 2018 men ändå slog nog inget när jag fick flyga JAS över Smögen med ungarna bredvid i en SK60 i somras. Tack alla!”

Så skrev komikern Henrik Schyffert på Instagram i december 2018 efter att Skaraborgs flyggflottilj i augusti samma år förverkligat komikerns barndomsdröm att flyga stridsflygplan.

I ett Instagram-inlägg från berättade Shcyffert att hans pappa var stridpilot, och att drömmen var att själv bli det en dag:

”Men på grund av anledning (oteknisk, färgblind och dum i huvudet) så blev det aldrig så. Men drömmen om att en dag få känna på hur det verkligen KÄNNS dog aldrig. Och i somras blev det äntligen av!”

Skaraborgs flygflottilj bjöd komikern Henrik Schyffert på en flygtur i ett av Försvarsmaktens JAS-plan.
Foto: Instagram / Instagram

Blev anmäld

Men alla var inte lika lyriska som Henrik Schyffert. Händelsen anmäldes av en privatperson till justitieombudsmannen, JO.

Anmälaren skrev bland annat:

”Tanken är inte att Flottiljen ska vara ett skattefinansierat upplevelsecentrum åt familjen Schyffert. Flottiljen hanterar extremt dyrbar materiel och förväntas därför hushålla noggrant med denna och på ett exemplariskt sätt.”

Anmälaren ifrågasätter också vilka andra privatpersoner som erbjuds samma upplevelse:

”Är det bara att fråga Flottiljchefen: ”Hej, jag och min son skulle gärna vilja ta en tur med JAS och gärna rolla förbi Smögen - funkar det på onsdag då det ska bli vackert väder?” Enligt uppgift kostar en flygtimme med JAS 39 Gripen ca en miljon kr.”

Ett Jas 39 Gripen över S:t Annas skärgård.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN

Ville använda influencer

I juni yttrade sig Försvarsmakten i frågan. Man hävdade att att åkturen var en marknadsföringsåtgärd för att nå ut till fler ungdomar om pilotyrket – vilket har varit en stor svårighet för Försvarsmakten.

Man skriver:

”Därför har Försvarsmakten haft som uttalat syfte att försöka visa flygverksamhet i sociala medier. Som ett led i det arbetet tog F7 fram en ide om att använda sig av en s.k. influencer i syfte att skapa en positiv bild av pilotyrket med ökat intresse som följd.”

I svaret konstateras det sammanfattningsvis att rådande regler följdes och att beslutet var ”väl avvägt”. Utan någon extra kostnad kunde god medial uppmärksamhet uppnås då flygningarna skedde inom den ordinarie verksamheten. Av svaret framgår också att Henrik Schyffert inte fick någon ersättning. 

JO är nu klar med sin utredning, och myndigheten går på Försvarmaktens linje – det finns ingen grund för kritik.

JO konstaterar att beslutet om flygningen fattats av behöriga beslutsfattare och i enlighet med Försvarsmaktens regelverk.