Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bitringen för bebisar "sved på tungan"

Barnbarnets leksak smakade beskt och kemiskt visade det sig när Annika Christoffersson provade babyleksaken från Brio.
Foto: Privat
Brio ska nu titta noga på ärendet.
Foto: Privat
Folkes bitring har rört upp känslorna. "Det är en besk smak på plasten", säger Folkes mamma Annica.
Foto: Privat

Folke, sex månader, fick en bitring, men han gillade den aldrig.

När familjen undersökte produkten förstod man varför. Det visade sig att den smakade vidrigt.

– Det är en besk smak på plasten. Jag förstår verkligen att inga bebisar kan gilla den, säger mormor Annica Christoffersson från Töreboda.

Annica köpte bitringen från den stora leksakstillverkaren Brio i present till barnbarnet Folke när hans första tänder var på gång och det började klia i munnen.

– Det var för ungefär ett halvår sedan, och vi förstod inte varför han inte ville bita på ringen. Det brukar ju alla små bebisar vilja göra.

Besk, kemisk smak

Men sedan först Folkes familj och sedan mormor och morfar provat att ta ringen i munnen förstod man.

– Det var en obestämbar besk, kemisk, smak. Det sved på tungan när man slickade, berättar Annica.

Som då bestämde sig för att reklamera bitringen. Hon mejlade in sina synpunkter och skickade bitringen till Brio.

Leksaksjätten svarade att man alltid kvalitetstestar sina produkter. Man antog också att den beska smaken kunde vara en följd av att något husdjur bitit på den eller att bitringen utsatts för annan yttre påverkan.

Plasten som bitringen består av ska enligt Brio vara smakfri och inte innehålla några farliga ämnen.

– Produkten vi fick från konsumenten har dock en tendens till smak som kanske kan beskrivas som lite besk, men vi har ingen förklaring till varför exemplaret har den smaken. Smak och lukt kan ju samtidigt uppfattas väldigt olika från person till person, säger Göran Kullberg till Aftonbladet som tidigare skrivit om den beska bitringen.

Kollade i butiker

Men Annica nöjde sig inte.

– Jag tog bilen till Skövde, det är tio mil fram och tillbaka, och var på två olika ställen där man säljer Brios bitringar. Det visade sig, när jag och de som jobbade där, testade att det var samma beska smak på produkterna som hängde i butikerna.

Då visade det sig att de osålda bitringarna i butikerna hade samma beska smak som den Folke fått.

Folkes bitring har rört upp känslorna. "Det är en besk smak på plasten", säger Folkes mamma Annica.
Foto: Privat

– En anställd var mycket förvånad och sa att de smakade jättekonstigt. Butiken skulle kontakta Brio.

Inga fler plastsaker...

Leksakstillverkaren har nu skickat tillbaka bitringen till Annica Christoffersson. Men man medger nu i ett mejl till GT (se separat ruta) att man inte testat hur ringen smakar och att man nu tittar noga på ärendet.

– Man tycker ju att de verkligen borde testa ordentligt innan de låter produkter gå ut till försäljning. Särskilt saker som det är meningen att bebisar ska bita och slicka på, tycker Annica Christoffersson.

Annica Christoffersson är i alla fall klar över en sak:

– Jag kommer inte att köpa några fler produkter i plast från Brio.

FAKTA

LEKSAKSTILLVERKARENS MEJL TILL GT OM SAKEN

Brios kvalitetschef Göran Kullberg har mejlat följande kommentar till GT kring den beska bitringen:

”Alla material som används till bitringen har testats och godkänts enligt högsta branschstandard av oberoende testinstitut och uppfyller alla gällande regler och bestämmelser om kemikalier. Med det sagt har vi aldrig testat hur produkten faktiskt smakar. Vi undersöker just nu varför den uppfattas som besk av vissa människor och hur vi kan motverka att det här händer igen.

Alla leksaker från BRIO uppfyller minst gällande regler, bestämmelser och normer för leksaker. Detta gäller även för nya och mer restriktiva bestämmelser som vi vet kommer att träda i kraft framöver inom EU. På BRIO har kvalité och säkerhet högsta prioritet är vi väl medvetna om att vi har ett särskilt ansvar eftersom vi tillverkar leksaker för barn. Vi testar färg, trä, plast, metalldelar osv. både som material innan användning och slutligen i den färdiga produkten. Samtidigt har vi en kontinuerlig övervakning av produktionen och tar löpande material prover som skickas för test. Varje år utförs flera tusen tester på våra olika leksaker för att säkerställa att de uppfyller lagstadgade standarder och är säkra att använda. Alla tester utförs av ackrediterade test lab.

Alla kundklagomål tas på största allvar och hanteras seriöst. De analyseras internt och i samarbete med våra leverantörer och de test lab som vi anlitar för att klargöra om det föreligger någon risk.”