Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biskopens stöd till prästen – i bråket om skolavslutningen

Kyrkoherde Judith Fagrell Sävare Församling Lidköping
Foto: Nils Drejholt/Svenska kyrkan
Biskop Åke Bonnier, Skara stift.
Foto: Carla Karlsson/Skara stift
Saleby kyrka tillhör Sävare församling i Lidköpings kommun och är en av kyrkorna där inte längre kommer att hållas skolavslutningar.
Foto: Privat

Efter att Sävare församling i Lidköping stoppat skolavslutningarna i kyrkan har det blivit stora protester.

Upprörda föräldrar har startat en namninsamling.

Men kyrkoherden Judith Fagrell får stöd av biskop Åke Bonnier.

– Kyrkans rum är ett rum som uttrycker kristen tro. Om inget som har med kristen tro att göra får sägas blir det problematiskt, säger Åke Bonnier.

I kommunala skolor får det inte finnas religiösa inslag i utbildningen och undervisningen enligt skollagen.

Om skolan vill samla elever och personal i en kyrka eller annan religiös lokal i samband med exempelvis en avslutning får det inte förekomma bön, välsignelse eller trosbekännelse, upplyser Skolverket.

Nyligen beslutade kyrkoherden Judith Fagrell och kyrkorådet i Sävare församling i Lidköpings kommun att inte längre låta skolan ha avslutningen i kyrkan.

Anledningen är att kyrkans ledning tycker att skolan har för mycket att säga till om vad gäller innehållet i ceremonin.

– Skolans uppdrag krockar med kyrkans uppdrag. Skolan får inte bedriva verksamhet med religiösa intryck enligt skollagen. Kyrkan är ett heligt rum och får inte sluta vara det. Vårt uppdrag är att sprida evangelium och det krockar med lagen, har Judith Fagrell tidigare sagt.

Saleby kyrka tillhör Sävare församling i Lidköpings kommun och är en av kyrkorna där inte längre kommer att hållas skolavslutningar.
Foto: Benjamin Rudström

Föräldrar upprörda över beslutet

Många föräldrar har blivit mycket upprörda efter beslutet och har startat en namninsamling som man hoppas ska få kyrkan att ändra ståndpunkt.

Judith Fagrell har dock förklarat att beslutet inte kommer att ändras.

Hon får stöd av Åke Bonnier som är biskop i Skara stift. 

– Rektorn är mycket bunden av vad Skolverket säger, att inget typiskt kristet får sägas i kyrkorummet under avslutningen. Det ska vara så neutralt som möjligt. Då kan jag fundera över om det är rimligt att man vill vara i ett rum som enbart är byggt för religiös utövning, säger han och tillägger:

– Prästen är välkommen att vara med och säga ”Glad sommar” men absolut inget som har med kyrkorummets funktion att göra. Det tycker jag är tveksamt.

Biskopen: ”Kyrkan måste få vara kyrka”

Åke Bonnier säger precis som Judith Fagrell att ”skolan måste få vara skola och kyrkan måste få vara kyrka”.

Han menar att skolan och kyrkan arbetar mycket tillsammans i andra former, med visningar av kyrkorummet och bibelundervisning som följer läroplanen.

– Men så är det denna enda timme på året som fått stor uppmärksamhet, nämligen själva skolavslutningen, säger han.

Biskop Åke Bonnier tycker att det är bättre att skolorna hittar andra samlingslokaler än kyrkor till skolavslutningarna.
Foto: CARLA KARLSSON

Har haft många skolavslutningar

Han konstaterar att han själv tidigare haft många skolavslutningar som församlingspräst.

– Då var det aldrig något problem. Vi kunde prata om att när vi njuter av sol och bad under sommaren kan vi också tänka på tillvaron som större än det vi kan mäta och väga, om det vi kallar Gud. Prästen kunde säga något fördjupande för både barn och vuxna och läsa välsignelsen. Allt det här är absolut förbjudet i dag.

Vad tycker du om att det är förbjudet?

– Jag tycker det är konstigt måste jag säga. Det bygger på en religionsrädsla.

Åke Bonnier säger att han tycker det är bättre att skolan hittar andra former av samlingslokaler för avslutningarna.

– Väldigt många skolor har jättefina skolavslutningar på skolgårdar och i aulor. Kyrkans rum är ett rum som uttrycker kristen tro. Om man säger att ”vi vill absolut inte höra något som har med kristen tro att göra”, blir det problematiskt, förklarar han.