Foto: Lars Näslund
 Foto: Lars Näslund

Bisarra hornstölden kan vara uppklarad

Publicerad

För fem år sedan stals ett Noshörningshorn från Naturhistoriska museet i Göteborg. Den bisarra stölden kan nu ha fått sin lösning, sedan den brittiska polisen sprängt en liga. Det skriver SVT Väst på sin hemsida.

2011 tog sig en eller flera personer in i Naturhistoriska museet strax efter att det öppnade. De krossade glasmontern noshörningen stod i och sågade av hornet för att sedan smita genom en annan utgång.

– Vi misstänker att det är en liga vi har att göra med, sa den dåvarande museichefen Ann Strömberg efter stölden.

Och nu verkar hon ha fått rätt i sina misstankar.

Liga sprängd

Den brittiska polisen har sprängt en liga – det så kallade ”Rathkeale Rovers gang” – som enligt SVT Väst stulit föremål för hundratals miljoner kronor.

Enligt The Independent kan ligan kopplas ihop med tjuvskytte i Sydafrika, smuggling av noshörningshorn från USA, samt stölder av noshörningshorn på museum och auktionshus i minst 16 europeiska länder. Och ett av de museer som utsatts för ”Rathkeale Rovers gang”, är alltså Naturhistoriska i Göteborg.

– Noshörningshorn värderas till 600 000 kronor kilot och de är ganska tunga. Det är dyrare än guld, säger Hans Peter Dahlgren, museichef på Naturhistoriska museet i Göteborg till SVT Väst.

Vi ungefär samma tid som stölden på Naturhistoriska, skedde liknande stölder på museer i Hamburg och Florens. Samma sommar rapporterade tyska medier också om att noshörningshorn stulits från museer i Gifhorn, Bamberg och Hamburg. Enligt the Independent kan ”Rathkeale Rovers gang” även ligga bakom dessa stölder.

Noshörningen är ett av världens mest utrotningshotade däggdjur. Dess horn är vida eftertraktade, särskilt bland de som anser att malt horn är bra för potensen.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER