Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgittas stöd till lokala krogarna

Birgitta Persson är oftast ute och äter själv: ”Jag har inget problem med det”.Foto: Privat.
Här åt Birgitta en bakad jordärtskocka.Foto: Privat.

Birgitta Persson, 56, har lagt sitt eget sparande på hyllan under coronakrisen. 

I stället äter hon ute för 2 000 kronor i månaden för att hjälpa de lokala restaurangerna.

– Lite kan ibland göra mycket, säger hon. 

I coronatider är det flera branscher som drabbas hårt ekonomiskt, däribland restaurangerna. Därför har Birgitta Persson, 56, bestämt sig för att pausa sitt eget sparande, för att gynna näringsidkarna i sin hemkommun Varberg. 

– Jag tänker att det är det jag kan göra för att hjälpa det lokala näringslivet. Just nu väljer jag att hjälpa restaurangerna, men sedan kanske jag väljer att hjälpa butikerna, berättar Birgitta Persson. 

P4 Halland har tidigare berättat att Birgitta nu väljer att lägga 2 000 kronor i månaden på restaurangmat. 

– Jag började med det här lite smått för en månad sedan. Sedan såg jag det blev svårare och svårare för näringsidkarna och då beslutade jag mig för att de 2 000 som jag brukar spara i värdepapperna i stället ska gå till restauranger i Varberg, säger Birgitta och fortsätter: 

– Det kanske inte är jättemycket pengar, men lite kan ibland göra mycket. 

Brukar ta fönsterplats

Birgitta Persson berättar att hon har stor respekt för viruset, men vill ändå försöka leva så normalt som möjligt. 

– Jag är inte orolig för mig själv och vise versa. Om vi gör som myndigheterna har sagt, att hålla avstånd, nysa och hosta i armvecket samt tvätta händerna så kommer vi långt. Och känner jag mig sjuk kommer jag varken gå på restaurang eller till jobbet. Sedan respekterar jag så klart de som inte kan, vill eller vågar gå ut. Jag tycker det är bra att vi är olika. 

Ena dagen blir det en vegansk bakpotatis, andra dagen blir det bakad jordärtskocka. Till det att budgeten är slut.

– Jag ser att det många som tar take away. Det gör jag också ibland, men jag vill helst sitta i lokalen. Då brukar jag ta en fönsterplats, för jag vill på något sätt att de som är ute och går ser att det finns något levande i stan. 

Nu vill Birgitta uppmana fler att värna om småföretagarna.

– Näringslivet är väldigt, väldigt utsatt. Det är ju så klart de små företagen som har det värst. Det finns säkert stora företag som också drabbas, men jag ser bara min lilla stad. Det är det jag kan ta på och det är också där jag kan hjälpa till.

TV: Berättar hur det är att vara smittad av coronaviruset

Klara-Maria smittad av corona – berättar hur det är: ”Ensamt”