Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgittas skräck: Råtta dök upp i toaletten

Birgitta Odengard, 54.
Foto: Privat
Råttan försökte komma upp ur toaletten.
Foto: Privat

Birgitta Odengard, 54, hörde hur det plaskade från badrummet.

När hon tittade in såg hon en råtta som kämpade för att komma upp ur toalettstolen.

– Jag skrek i högan sky och sprang ut. Jag trodde inte det var sant, säger hon.

Det tog några dagar innan Birgitta Odengard i Stora Höga vågade använda familjens toalett vid sovrummet igen efter ett oväntat besök i badrummet.

– Jag kissade utomhus i tre dagar trots minusgraderna, konstaterar hon.

Birgitta Odengard satt på sängen och svarade på mejl när hon hörde hur det plaskade inne i badrummet. Hon trodde att duschen börjat läcka.

– Men det lät som om någon badade där inne. Och när jag gick fram så såg jag den här svarta råttan i toalettstolen. Den kämpade för att komma upp, men gled ner, berättar Birgitta Odengard som också blivit intervjuad av Lokaltidningen STO. 

”Skrek i högan sky”

Hon säger att hon fick en chock, att hon först inte trodde det var sant:

– Jag blev så rädd. Jag som annars inte är så rädd av mig. Jag skrek i högan sky. Jag sprang och ropade på hjälp från killarna som var hemma. En tog med en hockeyklubba. Men råttan var borta när vi kom tillbaka. Den måste ha blivit rädd när jag skrek.

Sedan dess har råttan inte synts till. Birgitta har hällt klorin i toaletten för att hålla den borta.

– Jag desinficerade toaletten sex gånger. Jag bara såg kloak och en massa bakterier framför mig. Det är så äckligt så det är bara inte klokt. Samtidigt var det ju synd om råttan. Det var precis som att den kände att den kommit helt fel, säger hon.

”Råttor är väldigt nyfikna”

Håkan Rystrand på Anticimex väst säger till Lokaltidningen STO att det inte är ovanligt att råttor letar sig in i rören i ett hus, även om råttor som bor i avloppssystemet oftast håller sig där.

– Råttor är väldigt nyfikna och ibland kan de känna att här är ett nytt rör, här går jag in och kollar läget, säger han till tidningen och konstaterar att det däremot är ovanligt att de dyker upp i duschen eller toaletten.

Rystrand förklarar att råttor som lämnar avloppssystemet ofta har bosatt sig i golv eller väggar i huset. De kan då ta sig ut genom ett rör som gått sönder eller genom att de biter sönder ett rör.

Se också: